Gidsen in Brussel
BRUKSELBEELDENBANK

50 jaar beelden verzamelen in de hoofdstad



DE BRUKSELBEELDENBANK.  Brukselbinnenstebuiten vierde in 2021 haar vijftigste verjaardag. In die halve eeuw maakten en verzamelden onze gidsen duizenden beelden van Brussel: foto’s, dia’s, oude kaarten, wijkplannen.... Omdat Brukselbinnenstebuiten altijd een geëngageerde gidsenorganisatie is geweest, werden de beelden niet gemaakt of geselecteerd vanuit een toeristisch oogpunt. Het was vooral de bedoeling om de veranderende stad in beeld te brengen, en soms ook om het verdwijnen van erfgoed of andere stedenbouwkundige problemen aan te kaarten. Denk bijvoorbeeld aan de verkrotting door bouwpromotoren in de Leopoldwijk in de jaren 1980. Sommige beelden zijn zeer zeldzame tijdsdocumenten. Deze ‘Brukselbeeldenbank’ vormt een unieke collectie die op heel uiteenlopende manieren kan worden ontsloten, zowel voor een publiek van kenners als van geïnteresseerde leken.  Sinds 2019 werden meer dan 10.000 oude dia’s en foto’s geïdentificeerd, ingescand en digitaal bewaard, ingedeeld per wijk. 


50
Jaar verzamelen
10.000
Beelden
3
Wijken extra in de kijker



LEOPOLDWIJK/EUROPESE WIJK, KUREGEM EN NOORDWIJK/THURN & TAXIS

In 2021 ontsloten we met de financiële hulp van Urban.brussels drie collecties uit de beeldenbank, namelijk die van de bovengenoemde wijken. Dat deden we via (digitale) presentaties en digitale verhalen, maar uiteraard ook met tours voor individuen en groepen, en met uitgeschreven wandelingen.  Het resultaat vindt u via deze pagina.


leopoldwijk/europese wijk

De Leopoldwijk was ooit de buurt waar de rijkeren naartoe trokken om het ongezonde stadscentrum te ontvluchten. Later werd het een kantoorbuurt, waar de Belgische overheid haar oog op liet vallen om de Europese instellingen te huisvesten. De inplanting zorgde voor scheuren in het stedelijk weefsel, die pas de laatste jaren worden hersteld.

Meer

kuregem

De Anderlechtse wijk Kuregem heeft gebouwen op het grondgebied die in het hele land bekend zijn, denk aan het Zuidstation of aan de Slachthuizen ('Abattoir').
Toch werd Kuregem altijd beschouwd  als een 'achterafwijk': voor het gemeentebestuur begon Anderlecht pas écht aan de Wayezstraat.  

Meer

noordwijk

In de Noordwijk werd in de jaren '70 een levendige volksbuurt opgeofferd voor een megalomaan kantoorproject dat uiteindelijk maar gedeeltelijk werd gerealiseerd. Enkele decennia later maakten overheidsinstellingen en bedrijven die in de Noordwijk waren gevestigd, de oversteek naar Thurn & Taxis, aan de overzijde van het kanaal.

Meer


  

extra: lezing met oude beelden over MOLENBEEK EN DE METROSLEUF 




Net zoals de Leopoldwijk, onderging ook Oud-Molenbeek in het verleden pijnlijke ingrepen. In de jaren 70 werd het historische centrum zonder ontzag voor de inwoners opengerist om de metro aan te leggen. 

"Mensen die niet toegaven aan de onteigening zagen plots hun elektriciteit afgesneden. Sterker nog, alle huizen rondom werden gesloopt zodat hun gebouw, zonder stutwerk, alleen kwam te staan. Stof, straten afsluiten, dynamietexplosies, gigantische graafschokken zonder voorafgaand technisch onderzoek over de stabiliteit van de resterende bewoonde gebouwen. Dat was schering en inslag."

Dit vertelde Stefan Eelens van buurthuis Bonnevie in  Bruzz. Ook Brukselgidsen Joris Sleebus en Jeroen De Smet doen in deze reportage van Hans Vandecandelaere hun zegje.


Bekijk de lezing van Joris Sleebus


  

neem ook eens een kijkje bij de erfgoedbank brussel  




Nog veel meer historisch beeldmateriaal over Brussel vindt u in de Erfgoedbank van de VGC die wordt opgebouwd dankzij geduldig inscanwerk van vrijwilligers van over het hele gewest. Op hun website kan u de databank helemaal doorzoeken, maar kan u ook enkele interessante webexposities bekijken: van oude foto's uit 'Plattelandsdorp Jette' over 'Mobiliteit in  Oudergem' en 'Het boerenleven in Ganshoren' tot  ... wat u moet doen om weer fit te worden na de feesten!  


Klik door naar de Erfgoedbank