Gidsen in Brussel
Over ons

Contactgegevens

Adres

Brukselbinnenstebuiten

Hopstraat 47 (bus 1)

1000 Brussel

02/218.38.78

Rekening- en 
ondernemingsnummer

Rekeningnummer:

BE35 4222 1202 0137

Ondernemingsnummer:

0421 743 825

Wie is wie?

Brukselsecretariaat

Bie Blancke (administratie)

Bert De Bisschop (stafmedewerker)

Tine Debosscher (stafmedewerker)

Anne Brumagne (coördinator)

Kaat Bauters (stafmedewerker Stapstad)


Gidsen

A. De Cannière, A. Pijcke, A. Wouters, B. Billen, Bart Van Effelterre,  Benjamin Tollet, Bert De Bisschop, Bram Borloo, Carla Serneels, Clark Maldrie, Claudine Huyghe, Dirk Lagast, Erik Baptist, Erik Nobels, Frank Vanachter,  Hans Vandecandelaere, Jeroen De Smet, Jeroen Marckelbach, Joris Sleebus, Kaat Bauters, Karen Moreau, Kathleen Christiaens, Leonieke Karlas, Lutgard Vrints, Malte Woydt, Martine Middag, Michaël Valkeniers, Miranda Wyseur, Myriam Vanbeginne,  Patrick Viaene, Peggy Van Schepdael, Philip Van Ginderachter, Reginald Verlinde, Rein Callewaert, Riet Naessens, Stefan Moens, Stefan Van Camp, Tim Jansens, Tine Debosscher, Yves Jacquet, Gerben Van den Abbeele.

Brukselbestuur

Lutgard Vrints (voorzitter)

Nancy Van Espen (penningmeester)

Anne Brumagne (secretaris)

Annemie Pijcke, Eva Wilsens, Carla Serneels, Wies Moriau (leden)

Brukselspiegel

(Algemene vergadering)

Albert Martens, Anne Brumagne, Annemie Pijcke, An Descheemaeker, Bert De Bisschop, Carla Serneels, Danny De Cock, Eva Wilsens, Geert Van Waeg,  Ine Vos, Isabelle De Meyere,  Joris Sleebus, Lut  Vrints, Marijke Vandebuerie, Nancy Van Espen, Roel Daenen, Tina Van Hoye, Wies Moriau, Wim Kennis.

MISSIE

Bruksel wil ertoe bijdragen dat Brusselaars en niet-Brusselaars de stad in het algemeen en Brussel in het bijzonder leren lezen en begrijpen, zowel op maatschappelijk, ruimtelijk, als cultureel en historisch vlak. Veelzijdig en samenhangend gidswerk met meervoudige focus is ons belangrijkste werkinstrument, maar we vullen dit ook aan met andere vormen en methodieken. 

U vindt ons jaarverslag 2020 hier.


GESCHIEDENIS

Vanaf augustus 1971 deden enkele vormingsorganisaties een beroep op socioloog Wim Kennis om stadsbezoeken in Brussel te begeleiden. Deze allereerste verkenningen heetten Patrouille op eigen erf. Tot midden 1973 bleven deze patrouilles een eenmanszaak. Daarna vormde er zich rond Kennis een groep gemotiveerde vrijwilligers. De patrouilles werden Bruksels. Sindsdien is de inzet van vrijwilligers een kenmerk van de Brukselwerking.

Vanaf 1975 kwamen de Mallemuntbruksels erbij. Dat waren de allereerste rondleidingen met open inschrijving. Rondleidingen voor individueel geïnteresseerden werden de blikvangers van het Brukselaanbod.

In 1976 startte Bruksel met het uitgeven van een Brukselkrant. Die verdween weer, maar sindsdien verschenen er regelmatig Brukselpublicaties.

In 1978 startte Brukselbinnenstebuiten met een eigen secretariaat. Daarmee kwam er ook een eerste voltijdse medewerker in dienst. Drie jaar later werd Brukselbinnenstebuiten een vzw.

In 2021 werd de werking van Stapstad, een vereniging die gidst voor kinderen, geïntegreerd in Brukselbinnenstebuiten.

PARTNERS

Brukselbinnenstebuiten krijgt structurele subsidies van de Vlaamse Gemeenschap (Brusselse Aangelegenheden) en van de Vlaamse Gemeenschapscommissie (VGC).