Gidsen in Brussel

Over ons

Contactgegevens

Adres

Brukselbinnenstebuiten

Hopstraat 47 (bus 1)

1000 Brussel

02/218.38.78

Rekening- en
ondernemingsnummer

Rekeningnummer:

BE35 4222 1202 0137

Ondernemingsnummer:

0421 743 825

Wie is wie?

Brukselsecretariaat

Bie Blancke (administratie)

Bert De Bisschop (stafmedewerker)

Tine Debosscher (stafmedewerker)

Anne Brumagne (coördinator)

([email protected])

Gidsen

Ann De Cannière, Annemie Pijcke, Arnout Wouters, Bart Billen, Bart Van Effelterre, Barz Baroudi, Benjamin Tollet, Bert De Bisschop, Bram Borloo, Claudine Huyghe, Erik Baptist, Erik Nobels, Frank Vanachter, Hans Vandecandelaere, Jeroen De Smet, Jeroen Marckelbach, Joris Sleebus, Kaat Bauters, Leonieke Karlas, Lutgard Vrints, Malte Woydt, Marijke Deryckere, Michaël Valkeniers, Miranda Wyseur, Patrick Viaene, Philip Van Ginderachter, Reginald Verlinde, Riet Naessens, Stefan Moens, Stefan Van Camp, Tim Jansens, Tine Debosscher, Gerben Van den Abbeele.

Brukselbestuur

Lutgard Vrints (voorzitter)

Nancy Van Espen (penningmeester)

Anne Brumagne (secretaris)

Annemie Pijcke en Eva Wilsens (leden)

Brukselspiegel

(Algemene vergadering)

Albert Martens, Anne Brumagne, Annemie Pijcke, An Descheemaeker, Bert De Bisschop, Danny De Cock, Eva Wilsens, Geert Van Waeg, Guido Leerschool, Ine Vos, Isabelle De Meyere, Jan Boulogne, Joris Sleebus, Lut  Vrints, Marijke Vandebuerie, Nancy Van Espen, Roel Daenen, Tina Van Hoye, Wim Kennis.

MISSIE

Bruksel wil ertoe bijdragen dat Brusselaars en niet-Brusselaars de stad in het algemeen en Brussel in het bijzonder leren lezen en begrijpen, zowel op maatschappelijk, ruimtelijk, als cultureel en historisch vlak. Veelzijdig en samenhangend gidswerk met meervoudige focus is ons belangrijkste werkinstrument, maar we vullen dit ook aan met andere vormen en methodieken. 

U vindt ons jaarverslag 2019 hier.


GESCHIEDENIS

Vanaf augustus 1971 deden enkele vormingsorganisaties een beroep op socioloog Wim Kennis om stadsbezoeken in Brussel te begeleiden. Deze allereerste verkenningen heetten Patrouille op eigen erf. Tot midden 1973 bleven deze patrouilles een eenmanszaak. Daarna vormde er zich rond Kennis een groep gemotiveerde vrijwilligers. De patrouilles werden Bruksels. Sindsdien is de inzet van vrijwilligers een kenmerk van de Brukselwerking.

Vanaf 1975 kwamen de Mallemuntbruksels erbij. Dat waren de allereerste rondleidingen met open inschrijving. Rondleidingen voor individueel geïnteresseerden werden de blikvangers van het Brukselaanbod.

In 1976 startte Bruksel met het uitgeven van een Brukselkrant. Die verdween weer, maar sindsdien verschenen er regelmatig Brukselpublicaties.

In 1978 startte Brukselbinnenstebuiten met een eigen secretariaat. Daarmee kwam er ook een eerste voltijdse medewerker in dienst. Drie jaar later werd Brukselbinnenstebuiten een vzw.

PARTNERS

Brukselbinnenstebuiten krijgt structurele subsidies van de Vlaamse Gemeenschap (Brusselse Aangelegenheden) en van de Vlaamse Gemeenschapscommissie (VGC).  

Bruksel is lid van de Federatie van Gidsen van Brussel.