Gidsen in Brussel
In de kijker

 zomer 2022  

tijdelijk gebruik

De Zomerwandelingen 2022 van Bruksel staan in het teken van 'Tijdelijk gebruik'. We combineren een wijkwandeling met een bezoek aan een gebouw dat een tijdelijke bestemming kreeg.  Schrijf u in via onze kalender.

(Op de foto het Pacheco-instituut)

hide & seek (muziekpublique) 

In de marge van het Hide & Seekfestival (begrijp: traditionele muziek op onvermoede erfgoedplekken in Brussel), gidsen we met Bruksel in de buurt van de Savonneries Bruxelloises op de grens van Laken en Jette (22/8), Maison Autrique in Schaarbeek (23/8) en de Nieuwe Graanmarkt in de benedenstad (27/8). Tickets koopt u via de website van Muziekpublique.

boterhammen in de stad 

Bruksel- en Stapstadgidsen staan paraat om u na Boterhammen in de stad in de Gare Maritime (van 22 tot 26/8) rond te leiden op de site van Thurn & Taxis.  En kom ons zeker eens bezoeken op onze stand, waar we Doe-het- zelfwandelingen aanbieden.  Schrijf nu al in voor de wandelingen via onze kalender.

Doe-het-zelfwandelingen

De zomer is het uitgelezen seizoen om Brussel te verkennen met een door Bruksel en Muntpunt uitgestippelde Doe-het-zelfwandeling. U kan ze hier downloaden.nog meer heet van de naald

GESCHIEDENIS noordwijk 

Op de achterzijde van het ABC-Huis in Schaarbeek, aan de kant van het Zennepark, werden op 14 mei twee panelen ingehuldigd die vertellen over de geschiedenis van de Noordwijk. Bruksel schreef de teksten en leverde de oude foto's, én we ontwikkelden een begeleide wandeling op maat van kinderen.  


ga in '22 mee op woontour

De Woontours van 2022 staan online en u kan inschrijven via Wonen in Brussel.  Op die website vindt u overigens nog heel wat andere nuttige informatie over wonen in de hoofdstad.

stadsverkenning met kinderen: masterclass

Hoe prikkel je kinderen om hun eigen stad te onderzoeken en beter te begrijpen? Voor  studenten Lerarenopleiding, Pedagogie van het Jonge Kind, Sociale Hogeschool, jeugdanimatoren ontwikkelden we  een masterclass.  Een Stapstadgids neemt de studentengroep mee voor een interactieve gidsbeurt door Brussel. 

  

eigen kweek

Tuinieren in een buurttuin of aan professionele tuinbouw doen (op een dak) in de stad, het is een bijzonder actueel thema.  Heeft u interesse in een toer over dit thema of wil u dit onderwerp graag verwerkt zien in een wijkverkenning? Laat het ons weten.50 jaar bruksel 

de allereerste activiteit

Vijftig jaar geleden, in mei 1971, vond de allereerste Brukselactiviteit plaats. Een foto hebben we er niet van. Wél van een bijscholing voor de gidsen uit 1973. Ze trokken toen naar het dak van het Rijksadministratief Centrum.  

50 jaar: welkom stapstad!

Net op die vijftigste verjaardag verwelkomden we de gidsen van Stapstad. We gidsen nu ook voor kinderen.  Bekijk ons aanbod voor (school-)groepen.  

50 jaar: Een boekenwand

Onze secretariaatsruimte werd heringericht en uitgerust met een enorme boekenwand voor onze collectie. Die inventariseren we nu samen met BRIO. 

50 jaar: 10.000 beelden

Tijdens 50 jaar Bruksel verzamelden we zo'n 10.000 beelden, die alle geïnventariseerd werden en nu samen de Brukselbeeldenbank vormen.  Zoekt u oude beelden van Brussel voor een project? Misschien kunnen we helpen.


goed om weten

audiosysteem

Als u voor uw groep een toer boekt, dan kan u er voor kiezen om gebruik te maken van ons audiosysteem. De deelnemers brengen dan bij voorkeur wel hun eigen oortjes mee. 

maandelijkse nieuwsbrief

De beste manier om op de hoogte te blijven van alles wat Bruksel organiseert voor groepen en individuen, blijft onze maandelijkse nieuwsbrief. Klik hier om u te registreren.

gidsencheques paspartoe

Brusselse organisaties kunnen via Paspartoe (VGC) drie keer per jaar een tussenkomst voor één gids per bezoek aanvragen. De kostprijs van die gids wordt voor 80% terugbetaald! Wel met een maximum terugbetaling van 150 euro per groep, per dag.

@zichtopstad

Ook op de sociale media kan u ons volgen: Facebook en Instagram (@zichtopstad). Maar surf zeker ook eens naar ons YouTubekanaal, waar u enkele lezingen van Bruksel vindt.  


reacties van deelnemers