In de kijker

 

Doorheen het hart NT2

Bruksel organiseert stadsverkenningen voor NT2-cursisten van de Brusselse CVO’s en LIGO Brusselleer. Er zijn drie verschillende parcours, afgestemd op het niveau van de klas (1, 2 of 3 taaliconen).  Onze gids neemt de klas mee doorheen het stadscentrum. Via interactieve verhalen en zoekopdrachten ontdekken de cursisten hoe Brussel groeide van een klein dorp in het moeras tot de hoofdstad van België en Europa.  We bieden deze wandelingen aan voor een kortingstarief van 30 euro. Meer info.

Bekijk dit filmpje over het Plan Samenleven waarin ook onze NT2-tours aan bod komen.

Brussel? Hyperdivers! 

Auteur en Brukselgids Hans Vandecandelaere vertelt in zijn boek 'We moeten eens over Brussel praten' over de troeven en de pijnpunten van de hyperdiversiteit in de hoofdstad. Dat verhaal giet hij ook in lezingen en wandelingen.  De groepstours reserveert u via Bruksel. Meer info. 

Op 21 september organiseren we een tour voor individuele deelnemers.

Op het kanaal per kajak

Hoe kunnen we de afstand tussen de Brusselaar en het kanaal verkleinen? Met een gidstour per kajak! Al peddelend vertelt onze Brukselgids u over geschiedenis, functies en inrichting van het kanaal. En over dromen om van deze waterweg weer een biodiverse blauwe verbinding te maken. Voor de tours werken we samen met Canal it up. Zij gaan voor propere en plastic-vrije waterlopen in Brussel waar de natuur ook een plaats heeft. 

Houd onze  kalender in het oog om te weten wanneer we nog kajaktours aanbieden. 

Ambassadeur van Exp-AIR

Met ExpAIR meten de Brusselaars, BRAL en Leefmilieu Brussel opnieuw de luchtkwaliteit. Na het globale beeld van CurieuzenAir meten we nu op de meest vervuilde plaatsen in Brussel.  Bruksel is ambassadeur geworden van ExpAIR  en adopteerde het meetpunt in de Dansaertstraat.   
De eerste resultaten voor de Dansaertstraat of zeker voor de Vlaamse Poort, data van zomer 2023, waren niet goed.  De tweede set van resultaten, uit najaar 2023 toen er weer meer verkeer was, waren nog erger. Meer info vindt u op   bral.brussels/expair.

Kom mee op woontour!

Het programma van de Woontours 2024 staat online! Surf naar onze kalender om een overzicht te krijgen en u in te schrijven. In het aanbod: drie nieuwe fietstours en een nieuw parcours voor de jaarlijkse cohousingtour. Sinds vorig jaar kan u ook een elektrische fiets reserveren om de Brusselse hellingen de baas te kunnen. De bustours gebeuren in kleine busjes. Die kunnen makkelijker door de stad laveren (maar de plaatsen zijn wel beperkter). 

Wilt u graag meer geschreven informatie over wonen in Brussel? Surf naar de site van Wonen in Brussel.

Twee thuizen, één gids

FMDO ondersteunt sociaal-culturele verenigingen van mensen met een migratieachtergrond.

We werkten samen aan een nieuwe editie van het project 'Twee (t)huizen, één gids'. Tien enthousiaste kandidaat-gidsen volgden sessies rond storytelling en gidstechnieken. In maart 2024 ging de superdiverse ploeg aan de slag in het BELvue-museum.

We werkten aan unieke rondleidingen, waarbij de gidsen aspecten uit de Belgische geschiedenis verbinden met hun eigen leven en migratieverhaal.

Van Eetvelde en de buurt

VOOR GROEPEN. Bruksel is een van de organisaties met wie u een bezoek kan brengen aan het befaamde Van Eetveldehuis, ontworpen door niemand minder dan Victor Horta. Let wel: bij ons past zo'n bezoek altijd in een ruimere wijkwandeling in de buurt van de squares. De bezoeken moeten plaatsvinden op zaterdag, zon- of maandag.  
Contacteer ons voor meer informatie via mail of telefoon.

Spel tussen spiegeltorens 

VOOR KLASSEN. Onze nieuwe Stapstadtour Spelen tussen spiegeltorens in de Noordwijk kan u combineren met een architectuurworkshop bij Art Basics for Children (ABC-huis). Wandeling en workshop duren ieder twee uur en de kinderen kunnen picknicken bij ABC. 


Doe-het-zelfwandeling  

De Doe-het-zelfwandelingen van Muntpunt en Bruksel hebben veel succes! Je kan er de stad mee leren kennen op eigen initiatief en tempo. U kan ze hier downloaden.

Onze nieuwste wandeling brengt u in het oude centrum van Molenbeek.

Geschiedenis Noordwijk 

Op de achterzijde van het ABC-Huis in Schaarbeek, aan de kant van het Zennepark, werden  twee panelen bevestigd die vertellen over de geschiedenis van de Noordwijk. Bruksel schreef de teksten en leverde de oude foto's, én we ontwikkelden een begeleide wandeling op maat van kinderen.  


Stadsverkenning met kinderen: masterclass

Hoe prikkel je kinderen om hun eigen stad te onderzoeken en beter te begrijpen? Voor  studenten Lerarenopleiding, Pedagogie van het Jonge Kind, Sociale Hogeschool, jeugdanimatoren ontwikkelden we  een masterclass.  Een Stapstadgids neemt de studentengroep mee voor een interactieve gidsbeurt door Brussel. 

  

De mensen van Bruksel

Ging u al eens op stap met een gids van Bruksel of Stapstad maar kan u zich zijn of haar naam niet meer herinneren? Bent u nieuwsgierig naar de mensen van Bruksel: gidsen, bestuur,  secretariaatsmedewerkers?  Neem dan zeker eens een kijkje op onze pagina 'De mensen van Bruksel en Stapstad'.
Actua- Combi-tips voor groepen 


Bent u op zoek naar inspiratie voor de samenstelling van uw groepsuitstap naar Brussel ?  We doen hier enkele suggesties voor de combinatie van een Brukselverkenning met tijdelijke exposities. Wilt u die bezoeken, dan moet u wel bij het museum zelf reserveren. 

Meer combinatietips, met vaste collecties of interieurbezoeken, vindt u hier.

Ook in onze nieuwsbrief presenteren we regelmatig combinatietips.

​​

surrealisme + JETTE

Ook in het Magritte-huis in Jette wordt aandacht besteed aan de honderdste verjaardag van het surrealisme, en dat met een tijdelijke tentoonstelling over Jane Graverol, een vriendin van Magritte die ook gelijkaardige thema's behandelde in haar werk. 

De expo loopt van 8 juni tot 20 oktober 2024.  

TIP: Combineer een bezoek aan de expo met een Brukselverkenning in de buurt van het Magritte-huis. 

bellum  & artes  + Leopoldswijk

Het Huis van de Europese Geschiedenis duikt de 17de eeuw in, en bestudeert een grootschalig Europees conflict uit 1618-1648: de zogenaamde Dertigjarige Oorlog. Bellum & Artes onderzoekt vooral de rol die kunsten in het conflict speelden.  Tot 12 januari 2025. 

TIP: Combineer een bezoek aan de expo met de Brukselwandeling Wijken voor Europa.

fotograaf Elliott erwitt  + het stadshart

Tussen 7 juni 2024 en 5 januari 2025 loopt op de Grote Markt in Brussel een uitgebreide retrospectieve van de in 2023 overleden Amerikaanse fotograaf Elliott Erwitt. Hij was decennia lang een belangrijk lid van het prestigieuze foto-agentschap Magnum Photos.  

TIP: Combineer een bezoek aan de expo met een  Brukselwandeling in het stadscentrum, zoals Doorheen het hart of Ilôt Sucré.

stanislas jasinski + flagey

In het CIVA, voorlopig nog gehuisvest in de Kluisstraat in Elsene, staat architect en stedenbouwkundige Stanislas Jasinski in de kijker. Hij wou Brussel radicaal moderniseren - in functie van de auto. Tot 13 oktober 2024.

TIP: Combineer een bezoek aan de tentoonstelling met een wijkverkenning in de buurt van Flagey, waar Jasinski enkele appartementsblokken realiseerde (op wandelafstand van het CIVA).


goed om weten

audiosysteem 

Als u voor uw groep een toer boekt, dan kan u er voor kiezen om gebruik te maken van ons audiosysteem. De deelnemers brengen dan bij voorkeur wel hun eigen oortjes mee. 

maandelijkse nieuwsbrief

De beste manier om op de hoogte te blijven van alles wat Bruksel organiseert voor groepen en individuen, blijft onze maandelijkse nieuwsbrief. Klik hier om u te registreren.

gidsencheques paspartoe 

Brusselse organisaties kunnen via Paspartoe (VGC) drie keer per jaar een tussenkomst voor één gids per bezoek aanvragen. De kostprijs van die gids wordt voor 80% terugbetaald! Wel met een maximum terugbetaling van 150 euro per groep, per dag.

@zichtopstad

Ook op de sociale media kan u ons volgen: Facebook en Instagram (@zichtopstad). Maar surf zeker ook eens naar ons YouTubekanaal, waar u enkele lezingen van Bruksel vindt.  meer dan 50 jaar bruksel 

+50: de allereerste activiteit

Meer dan vijftig jaar geleden, in mei 1971, vond de allereerste Brukselactiviteit plaats. Een foto hebben we er niet van. Wél van een bijscholing voor de gidsen uit 1973. Ze trokken toen naar het dak van het Rijksadministratief Centrum.  

+50 jaar: welkom stapstad!

Op de vijftigste verjaardag van Bruksel, in 2021, verwelkomden we de gidsen van Stapstad. We gidsen nu ook voor kinderen.  Bekijk ons aanbod voor (school-)groepen.  

+50 jaar: Een boekenwand

Onze secretariaatsruimte werd heringericht en uitgerust met een enorme boekenwand voor onze collectie. De inventaris kan u raadplegen via de website van BRIO.

+50 jaar: 10.000 beelden

Tijdens 50 jaar Bruksel verzamelden we meer dan 10.000 beelden, die alle geïnventariseerd werden en nu samen de Brukselbeeldenbank vormen.  Zoekt u oude beelden van Brussel voor een project? Misschien kunnen we helpen.


reacties van deelnemers