Gidsen in Brussel
In de kijker

 recente projecten 

GESCHIEDENIS noordwijk 

Op de achterzijde van het ABC-Huis in Schaarbeek, aan de kant van het Zennepark, werden  twee panelen bevestigd die vertellen over de geschiedenis van de Noordwijk. Bruksel schreef de teksten en leverde de oude foto's, én we ontwikkelden een begeleide wandeling op maat van kinderen.  


doe-het-zelfwandeling  

De Doe-het-zelfwandelingen van Muntpunt en Bruksel hebben veel succes! Je kan er de stad mee leren kennen op eigen initiatief en tempo. U kan ze hier downloaden.

stadsverkenning met kinderen: masterclass

Hoe prikkel je kinderen om hun eigen stad te onderzoeken en beter te begrijpen? Voor  studenten Lerarenopleiding, Pedagogie van het Jonge Kind, Sociale Hogeschool, jeugdanimatoren ontwikkelden we  een masterclass.  Een Stapstadgids neemt de studentengroep mee voor een interactieve gidsbeurt door Brussel. 

  

brussel? Hyperdivers! 

Brukselgids Hans Vandecandelaere bestudeerde wat de troeven en pijnpunten zijn van de hyperdiversiteit in de hoofdstad en presenteert de resultaten nu in lezingen en wandelingen.  Contacteer ons indien u met uw groep met Hans op stap wil.  Surf zeker ook naar de blog hyperdiversbrussel.be.  Want daar bundelde Vandecandelaere al zijn bevindingen in 42 (!) superinteressante long reads.
meer dan 50 jaar bruksel 

+50: de allereerste activiteit

Meer dan vijftig jaar geleden, in mei 1971, vond de allereerste Brukselactiviteit plaats. Een foto hebben we er niet van. Wél van een bijscholing voor de gidsen uit 1973. Ze trokken toen naar het dak van het Rijksadministratief Centrum.  

+50 jaar: welkom stapstad!

Op de vijftigste verjaardag van Bruksel, in 2021, verwelkomden we de gidsen van Stapstad. We gidsen nu ook voor kinderen.  Bekijk ons aanbod voor (school-)groepen.  

+50 jaar: Een boekenwand

Onze secretariaatsruimte werd heringericht en uitgerust met een enorme boekenwand voor onze collectie. Die inventariseren we nu samen met BRIO. 

+50 jaar: 10.000 beelden

Tijdens 50 jaar Bruksel verzamelden we meer dan 10.000 beelden, die alle geïnventariseerd werden en nu samen de Brukselbeeldenbank vormen.  Zoekt u oude beelden van Brussel voor een project? Misschien kunnen we helpen.


goed om weten

audiosysteem

Als u voor uw groep een toer boekt, dan kan u er voor kiezen om gebruik te maken van ons audiosysteem. De deelnemers brengen dan bij voorkeur wel hun eigen oortjes mee. 

maandelijkse nieuwsbrief

De beste manier om op de hoogte te blijven van alles wat Bruksel organiseert voor groepen en individuen, blijft onze maandelijkse nieuwsbrief. Klik hier om u te registreren.

gidsencheques paspartoe

Brusselse organisaties kunnen via Paspartoe (VGC) drie keer per jaar een tussenkomst voor één gids per bezoek aanvragen. De kostprijs van die gids wordt voor 80% terugbetaald! Wel met een maximum terugbetaling van 150 euro per groep, per dag.

@zichtopstad

Ook op de sociale media kan u ons volgen: Facebook en Instagram (@zichtopstad). Maar surf zeker ook eens naar ons YouTubekanaal, waar u enkele lezingen van Bruksel vindt.  


reacties van deelnemers