Gidsen in Brussel
In de kijker

 


Bruksel/Stapstad zoekt een halftijds stafmedewerker

Reageren kan tot 15 april.


kom mee op woontour!

Het programma van de Woontours 2024 staat online! Surf naar onze kalender om een overzicht te krijgen en u in te schrijven. In het aanbod: drie nieuwe fietstours en een nieuw parcours voor de jaarlijkse cohousingtour. Sinds vorig jaar kan u ook een elektrische fiets reserveren om de Brusselse hellingen de baas te kunnen. De bustours gebeuren in kleine busjes. Die kunnen makkelijker door de stad laveren (maar de plaatsen zijn wel beperkter). 

Wilt u graag meer geschreven informatie over wonen in Brussel? Surf naar de site van Wonen in Brussel.


twee thuizen, één gids

FMDO ondersteunt sociaal-culturele verenigingen van mensen met een migratieachtergrond.

We werken samen aan een nieuwe editie van het project 'Twee (t)huizen, één gids'. Tien enthousiaste kandidaat-gidsen volgen sessies rond storytelling en gidstechnieken. In maart 2024 gaat de superdiverse ploeg aan de slag in het BELvue-museum.

We werken aan unieke rondleidingen, waarbij de gidsen aspecten uit de Belgische geschiedenis verbinden met hun eigen leven en migratieverhaal.


van eetvelde en de buurt

VOOR GROEPEN. Bruksel is een van de organisaties met wie u in het kader van het Brusselse art-nouveaujaar (en nog tot midden 2024) een bezoek kan brengen aan het befaamde Van Eetveldehuis, ontworpen door niemand minder dan Victor Horta. Let wel: bij ons past zo'n bezoek altijd in een ruimere wijkwandeling in de buurt van de squares. De bezoeken moeten plaatsvinden op zaterdag, zon- of maandag.  
Contacteer ons voor meer informatie via mail of telefoon.


spel tussen spiegeltorens 

VOOR KLASSEN. Onze nieuwe Stapstadtour Spelen tussen spiegeltorens in de Noordwijk kan u combineren met een architectuurworkshop bij Art Basics for Children (ABC-huis). Wandeling en workshop duren ieder twee uur en de kinderen kunnen picknicken bij ABC. 


brussel? Hyperdivers! 

Auteur en Brukselgids Hans Vandecandelaere vertelt in zijn boek 'We moeten eens over Brussel praten' over de troeven en de pijnpunten van de hyperdiversiteit in de hoofdstad. Dat verhaal giet hij ook in lezingen en wandelingen.  Deze laatste reserveert u via Bruksel. Meer info.

Op het kanaal per kajak

Hoe kunnen we de afstand tussen de Brusselaar en het kanaal verkleinen? Met een gidstour per kajak! Al peddelend vertelt onze Brukselgids u over geschiedenis, functies en inrichting van het kanaal. En over dromen om van deze waterweg weer een biodiverse blauwe verbinding te maken. Voorjaar 2024 organiseren we drie unieke Brukseltours in samenwerking met Canal it Up. Deze milieuorganisatie zet zich in voor groene en propere waterlopen. 

Inschrijven kan via de kalender.

Doorheen het hart NT2

Bruksel organiseert stadsverkenningen voor NT2-cursisten van de Brusselse CVO’s en LIGO Brusselleer. Er zijn drie verschillende parcours, afgestemd op het niveau van de klas (1, 2 of 3 taaliconen).  Onze gids neemt de klas mee doorheen het stadscentrum. Via interactieve verhalen en zoekopdrachten ontdekken de cursisten hoe Brussel groeide van een klein dorp in het moeras tot de hoofdstad van België en Europa.  We bieden deze wandelingen aan voor een kortingstarief van 30 euro. Meer info.


ambassadeur van exp-air

Met ExpAIR meten de Brusselaars, BRAL en Leefmilieu Brussel opnieuw de luchtkwaliteit. Na het globale beeld van CurieuzenAir meten we nu op de meest vervuilde plaatsen in Brussel.  Bruksel is ambassadeur geworden van ExpAIR  en adopteerde het meetpunt in de Dansaertstraat. 
Daarnaast zijn er nog 23 andere meetpunten geïnstalleerd verspreid over het hele Gewest. 
De eerste resultaten voor de Dansaertstraat of zeker voor de Vlaamse Poort, waren niet goed.  Meer info vindt u op   bral.brussels/expair.

doe-het-zelfwandeling  

De Doe-het-zelfwandelingen van Muntpunt en Bruksel hebben veel succes! Je kan er de stad mee leren kennen op eigen initiatief en tempo. U kan ze hier downloaden.

Onze nieuwste wandeling brengt u in het oude centrum van Molenbeek.

GESCHIEDENIS noordwijk 

Op de achterzijde van het ABC-Huis in Schaarbeek, aan de kant van het Zennepark, werden  twee panelen bevestigd die vertellen over de geschiedenis van de Noordwijk. Bruksel schreef de teksten en leverde de oude foto's, én we ontwikkelden een begeleide wandeling op maat van kinderen.  


stadsverkenning met kinderen: masterclass

Hoe prikkel je kinderen om hun eigen stad te onderzoeken en beter te begrijpen? Voor  studenten Lerarenopleiding, Pedagogie van het Jonge Kind, Sociale Hogeschool, jeugdanimatoren ontwikkelden we  een masterclass.  Een Stapstadgids neemt de studentengroep mee voor een interactieve gidsbeurt door Brussel. 

  

de mensen van bruksel

Ging u al eens op stap met een gids van Bruksel of Stapstad maar kan u zich zijn of haar naam niet meer herinneren? Bent u nieuwsgierig naar de mensen van Bruksel: gidsen, bestuur,  secretariaatsmedewerkers?  Neem dan zeker eens een kijkje op onze pagina 'De mensen van Bruksel en Stapstad'.
actua- Combi-tips voor groepen 


Bent u op zoek naar inspiratie voor de samenstelling van uw groepsuitstap naar Brussel ?  We doen hier enkele suggesties voor de combinatie van een Brukselverkenning met tijdelijke exposities. Wilt u die bezoeken, dan moet u wel bij het museum zelf reserveren. 

Meer combinatietips, met vaste collecties of interieurbezoeken, vindt u hier.

Ook in onze nieuwsbrief presenteren we regelmatig combinatietips.


hoffmann + archi-brussel 

In het kader van het Brusselse art-nouveaujaar loopt in het Jubelparkmuseum een tentoonstelling over kunstenaar en architect Josef Hoffmann, bekend van het Stocletpaleis op de Tervurenlaan.  Tot 14 april 2024.

TIP: Combineer een bezoek aan de expo met de Brukselverkenning Archi-Brussel.

hotel hannon + sint-gillis 

Dichtbij het Hortamuseum in Sint-Gillis opende recent een tweede art-nouveaupand opnieuw de deuren, na een puike renovatie: het Hotel Hannon.  

TIP: Combineer een bezoek aan Hotel Hannon met  Union, Parvis, Midi, een wijkverkenning in Sint-Gillis. 

reuzendieren + Leopoldswijk

Toen de dino's uitstierven door een meteorietinslag, zagen kleinere dieren hun kans schoon om zich te ontwikkelen tot grotere exemplaren. Over hen gaat de expo 'Giants' in het Instituut voor Natuurwetenschappen.  Tot 25 augustus 2024.

TIP: Combineer een bezoek aan de expo met de Brukselwandeling Wijken voor Europa.

james ensor + het stadshart

Tussen 22 februari en 2 juni 2024 organiseren de Koninklijke Musea voor Schone Kunsten en de Koninklijke Bibliotheek samen James Ensor. Inspired by Brussels, hun bijdrage tot het Ensorjaar.

TIP: Combineer een bezoek aan de expo met een  Brukselwandeling in het stadscentrum, zoals Doorheen het hart.


goed om weten

audiosysteem

Als u voor uw groep een toer boekt, dan kan u er voor kiezen om gebruik te maken van ons audiosysteem. De deelnemers brengen dan bij voorkeur wel hun eigen oortjes mee. 

maandelijkse nieuwsbrief

De beste manier om op de hoogte te blijven van alles wat Bruksel organiseert voor groepen en individuen, blijft onze maandelijkse nieuwsbrief. Klik hier om u te registreren.

gidsencheques paspartoe

Brusselse organisaties kunnen via Paspartoe (VGC) drie keer per jaar een tussenkomst voor één gids per bezoek aanvragen. De kostprijs van die gids wordt voor 80% terugbetaald! Wel met een maximum terugbetaling van 150 euro per groep, per dag.

@zichtopstad

Ook op de sociale media kan u ons volgen: Facebook en Instagram (@zichtopstad). Maar surf zeker ook eens naar ons YouTubekanaal, waar u enkele lezingen van Bruksel vindt.  meer dan 50 jaar bruksel 

+50: de allereerste activiteit

Meer dan vijftig jaar geleden, in mei 1971, vond de allereerste Brukselactiviteit plaats. Een foto hebben we er niet van. Wél van een bijscholing voor de gidsen uit 1973. Ze trokken toen naar het dak van het Rijksadministratief Centrum.  

+50 jaar: welkom stapstad!

Op de vijftigste verjaardag van Bruksel, in 2021, verwelkomden we de gidsen van Stapstad. We gidsen nu ook voor kinderen.  Bekijk ons aanbod voor (school-)groepen.  

+50 jaar: Een boekenwand

Onze secretariaatsruimte werd heringericht en uitgerust met een enorme boekenwand voor onze collectie. De inventaris kan u raadplegen via de website van BRIO.

+50 jaar: 10.000 beelden

Tijdens 50 jaar Bruksel verzamelden we meer dan 10.000 beelden, die alle geïnventariseerd werden en nu samen de Brukselbeeldenbank vormen.  Zoekt u oude beelden van Brussel voor een project? Misschien kunnen we helpen.


reacties van deelnemers