Gidsen in Brussel
In de kijker

 heet van de naald

ga in '22 mee op woontour

De Woontours van 2022 staan online en u kan inschrijven via Wonen in Brussel.  Op die website vindt u overigens nog heel wat andere nuttige informatie over wonen in de hoofdstad.

eigen kweek

Tuinieren in een buurttuin of aan professionele tuinbouw doen (op een dak) in de stad, het is een bijzonder actueel thema.  Heeft u interesse in een toer over dit thema of wil u dit onderwerp graag verwerkt zien in een wijkverkenning? Laat het ons weten.

Doe-het-zelfwandelingen 

Vijftien wijkwandelingen, vier themawandelingen en vijf fietstoers: onze collectie brochures om op eigen houtje op pad te gaan in Brussel is ondertussen al flink aangegroeid. Je kan voor elk van deze tours ook de pdf afdrukken of het parcours op je smartphone volgen.  

GESCHIEDENIS noordwijk 

Op de achterzijde van het ABC-Huis in Schaarbeek, aan de kant van het Zennepark, werden op 14 mei twee panelen ingehuldigd die vertellen over de geschiedenis van de Noordwijk. Bruksel schreef de teksten en leverde de oude foto's, én we ontwikkelden een begeleide wandeling op maat van kinderen.  


tuinwijken  

In 2022 wordt de honderdste verjaardag van de tuinwijkgedachte gevierd. In het voorjaar worden tuinwijken van over heel Brussel in de kijker gezet. Bruksel feest mee met het reeksje 'Groeien en bloeien in de tuinwijk. Een eeuw sociale woningen in het groen.'

stadsverkenning met kinderen: masterclass

Hoe prikkel je kinderen om hun eigen stad te onderzoeken en beter te begrijpen? Voor  studenten Lerarenopleiding, Pedagogie van het Jonge Kind, Sociale Hogeschool, jeugdanimatoren ontwikkelden we  een masterclass.  Een Stapstadgids neemt de studentengroep mee voor een interactieve gidsbeurt door Brussel. 

  

groene halte in brussel

Bruksel werkte mee aan zes verkenningen in Brussel in de reeks 'Groene Halte' van TreinTramBus. Pendelen doet u met het openbaar vervoer, stappen doet u in het groen. De trajecten kan u downloaden of bestellen op papier.

breng een mondmasker mee 

Op dit ogenblik moet er geen mondmasker meer worden gedragen, tenzij op het openbaar vervoer. Daarom raden we aan om nog een mondmasker op zak te hebben wanneer u op verkenning komt in Brussel.   50 jaar bruksel 

de allereerste activiteit

Vijftig jaar geleden, in mei 1971, vond de allereerste Brukselactiviteit plaats. Een foto hebben we er niet van. Wél van een bijscholing voor de gidsen uit 1973. Ze trokken toen naar het dak van het Rijksadministratief Centrum.  

50 jaar: welkom stapstad!

Net op die vijftigste verjaardag verwelkomden we de gidsen van Stapstad. We gidsen nu ook voor kinderen.  Bekijk ons aanbod voor (school-)groepen.  

50 jaar: Een boekenwand

Onze secretariaatsruimte werd heringericht en uitgerust met een enorme boekenwand voor onze collectie. Die inventariseren we nu samen met BRIO. 

50 jaar: 10.000 beelden

Tijdens 50 jaar Bruksel verzamelden we zo'n 10.000 beelden, die alle geïnventariseerd werden en nu samen de Brukselbeeldenbank vormen.  Zoekt u oude beelden van Brussel voor een project? Misschien kunnen we helpen.


goed om weten

audiosysteem

Als u voor uw groep een toer boekt, dan kan u er voor kiezen om gebruik te maken van ons audiosysteem. De deelnemers brengen dan bij voorkeur wel hun eigen oortjes mee. 

maandelijkse nieuwsbrief

De beste manier om op de hoogte te blijven van alles wat Bruksel organiseert voor groepen en individuen, blijft onze maandelijkse nieuwsbrief. Klik hier om u te registreren.

gidsencheques paspartoe

Brusselse organisaties kunnen via Paspartoe (VGC) drie keer per jaar een tussenkomst voor één gids per bezoek aanvragen. De kostprijs van die gids wordt voor 80% terugbetaald! Wel met een maximum terugbetaling van 150 euro per groep, per dag.

@zichtopstad

Ook op de sociale media kan u ons volgen: Facebook en Instagram (@zichtopstad). Maar surf zeker ook eens naar ons YouTubekanaal, waar u enkele lezingen van Bruksel vindt.  


reacties van deelnemers