Gidsen in Brussel
In de kijker

 

    

street art parcours

De stad Brussel viert het tienjarig bestaan van haar Street Art Parcours en naar aanleiding daarvan starten de stad en Bruksel met een serie gratis wandelingen over street art, in het Nederlands, Engels en Frans. Inschrijven kan via onze kalender.

Meer info over het tienjarig bestaan vindt u op de site Parcours Street Art.

(Foto: werk van Isaac Cordal)

Street Art per fiets

Wie street art wil opzoeken in een ruimere straal, moet op zondag 22 oktober absoluut mee op onze fietstour Street >< Art. We fietsen in de kanaalzone, tussen Anderlecht en de Marollen, en passeren aan de openluchtgalerij op de brugpijlers van de Ring in Anderlecht.   


naar oostende  

Op 30 september en 1 oktober moet u in Oostende zijn! Tijdens een tour te voet, eentje met de fiets en eentje met het openbaar vervoer schetsen we u verleden, heden en toekomst van de stad aan zee.

Check onze kalender.

Familiewandeling op de heritage days

Op de Open Monumentendagen aka Heritage Days op 16 en 17 september is Stapstad van de partij met een gratis wandeling voor families over 'Het verhaal van gebouwen'.

Voor families met kinderen van acht jaar en ouder.  

Schrijf u hier in.

 

in memoriam erik nobels

Bij Bruksel treuren we om het onverwachte heengaan van Erik Nobels, Brukselgids van het eerste uur.  Hij hield er van om als gids een ander, heel eigen geluid te laten horen,  een onderwerp vanuit een aparte invalshoek te benaderen, en zo zijn publiek aan het denken te zetten. Of het nu om het samenleven van mensen, de inrichting van de stad, of om biodiversiteit ging.  En Erik was leergierig - steeds aanwezig op bijscholingen, steeds geïnteresseerd, soms moeilijke vragen stellend. Hij creëerde graag chaos om de zaken helder te krijgen. 
Wat missen we hem, onze Erik.

Doorheen het hart NT2

Bruksel organiseert stadsverkenningen voor NT2-cursisten van de Brusselse CVO’s en LIGO Brusselleer. Er zijn drie verschillende parcours, afgestemd op het niveau van de klas (1, 2 of 3 taaliconen).  Onze gids neemt de klas mee doorheen het stadscentrum. Via interactieve verhalen en zoekopdrachten ontdekken de cursisten hoe Brussel groeide van een klein dorp in het moeras tot de hoofdstad van België en Europa.  Het aanbod is beperkt! We bieden wandelingen aan voor een kortingstarief van 30 euro. Meer info.


kom mee op woontour!

Gaat u mee op een Woontour, dan bent u met een Brukselgids op stap. Nieuw dit jaar is dat u voor de fietstours ook een elektrische fiets kan kiezen om mee op stap te gaan. En dat de inschrijvingen vanaf nu via Bruksel verlopen.
Wilt u graag meer geschreven informatie over wonen in Brussel? Surf naar de site van Wonen in Brussel of lees het woondossier in Bruzz. 
 

de mensen van bruksel  

Ging u al eens op stap met een gids van Bruksel of Stapstad maar kan u zich zijn of haar naam niet meer herinneren? Bent u nieuwsgierig naar de mensen van Bruksel: gidsen, bestuur,  secretariaatsmedewerkers?  Neem dan zeker eens een kijkje op onze pagina 'De mensen van Bruksel en Stapstad'.


ANDERE recente projecten 

GESCHIEDENIS noordwijk 

Op de achterzijde van het ABC-Huis in Schaarbeek, aan de kant van het Zennepark, werden  twee panelen bevestigd die vertellen over de geschiedenis van de Noordwijk. Bruksel schreef de teksten en leverde de oude foto's, én we ontwikkelden een begeleide wandeling op maat van kinderen.  


doe-het-zelfwandeling  

De Doe-het-zelfwandelingen van Muntpunt en Bruksel hebben veel succes! Je kan er de stad mee leren kennen op eigen initiatief en tempo. U kan ze hier downloaden.

Onze nieuwste wandeling brengt u in het oude centrum van Molenbeek.

stadsverkenning met kinderen: masterclass

Hoe prikkel je kinderen om hun eigen stad te onderzoeken en beter te begrijpen? Voor  studenten Lerarenopleiding, Pedagogie van het Jonge Kind, Sociale Hogeschool, jeugdanimatoren ontwikkelden we  een masterclass.  Een Stapstadgids neemt de studentengroep mee voor een interactieve gidsbeurt door Brussel. 

  

brussel? Hyperdivers! 

Brukselgids Hans Vandecandelaere bestudeerde wat de troeven en pijnpunten zijn van de hyperdiversiteit in de hoofdstad en presenteert de resultaten nu in lezingen en wandelingen.  Contacteer ons indien u met uw groep met Hans op stap wil.  Surf zeker ook naar de blog hyperdiversbrussel.be.  Want daar bundelde Vandecandelaere al zijn bevindingen in 46 (!) superinteressante long reads.
actua- Combi-tips voor groepen 


Bent u op zoek naar inspiratie voor de samenstelling van uw groepsuitstap naar Brussel ?  We doen hier enkele suggesties voor de combinatie van een Brukselverkenning met tijdelijke exposities. Wilt u die bezoeken, dan moet u wel bij het museum zelf reserveren. 

Meer combinatietips, met vaste collecties of interieurbezoeken, vindt u hier.

Ook in onze nieuwsbrief presenteren we regelmatig combinatietips.


autrique+ Livemont

In het kader van het Brusselse art-nouveaujaar loopt in het Huis Autrique van Horta in Schaarbeek een expo over sgraffiti-kunstenaar Privat Livemont. Tot 14 januari 2024.

TIP: Combineer een bezoek aan de expo met een Brukselverkenning in het centrum van Schaarbeek

MIMA  + Street Art

Het MIMA presenteert tot eind 2023 'Studiolo', de eerste museale solotentoonstelling van de Franse kunstenaar Jean Jullien (1983) in Europa.  Intieme schilderijen van de kunstenaar komen tot leven in een meeslepende omgeving van geschilderde commentaren op de muren. 

TIP: Combineer een bezoek aan de expo met de Brukselverkenning Street versus Art, in de kanaalzone of het centrum.  

Weggooien! + Leopoldswijk

In het Huis van de Europese geschiedenis kan u gaan kijken naar een expo over.... afval. Hoe gingen Europeanen in verleden en heden om met vuilnis en 'overbodige' objecten? Tot 14 januari 2024.

TIP: Combineer een bezoek aan de expo met de Brukselwandeling Wijken voor Europa.

Dieren+treinen

Wat hebben biodiversiteit en treinen met elkaar te maken? Ontdek het in Train World, tot 5 november 2023.  

TIP: Combineer een bezoek aan de expo met de Brukselwandeling Schaarbeek, het station en zijn omgeving.meer dan 50 jaar bruksel 

+50: de allereerste activiteit

Meer dan vijftig jaar geleden, in mei 1971, vond de allereerste Brukselactiviteit plaats. Een foto hebben we er niet van. Wél van een bijscholing voor de gidsen uit 1973. Ze trokken toen naar het dak van het Rijksadministratief Centrum.  

+50 jaar: welkom stapstad!

Op de vijftigste verjaardag van Bruksel, in 2021, verwelkomden we de gidsen van Stapstad. We gidsen nu ook voor kinderen.  Bekijk ons aanbod voor (school-)groepen.  

+50 jaar: Een boekenwand

Onze secretariaatsruimte werd heringericht en uitgerust met een enorme boekenwand voor onze collectie. De inventaris kan u raadplegen via de website van BRIO.

+50 jaar: 10.000 beelden

Tijdens 50 jaar Bruksel verzamelden we meer dan 10.000 beelden, die alle geïnventariseerd werden en nu samen de Brukselbeeldenbank vormen.  Zoekt u oude beelden van Brussel voor een project? Misschien kunnen we helpen.


goed om weten

audiosysteem

Als u voor uw groep een toer boekt, dan kan u er voor kiezen om gebruik te maken van ons audiosysteem. De deelnemers brengen dan bij voorkeur wel hun eigen oortjes mee. 

maandelijkse nieuwsbrief

De beste manier om op de hoogte te blijven van alles wat Bruksel organiseert voor groepen en individuen, blijft onze maandelijkse nieuwsbrief. Klik hier om u te registreren.

gidsencheques paspartoe

Brusselse organisaties kunnen via Paspartoe (VGC) drie keer per jaar een tussenkomst voor één gids per bezoek aanvragen. De kostprijs van die gids wordt voor 80% terugbetaald! Wel met een maximum terugbetaling van 150 euro per groep, per dag.

@zichtopstad

Ook op de sociale media kan u ons volgen: Facebook en Instagram (@zichtopstad). Maar surf zeker ook eens naar ons YouTubekanaal, waar u enkele lezingen van Bruksel vindt.  


reacties van deelnemers