Gidsen in Brussel
Langs andere organisaties


WOONTOURS 2022


Als u deelneemt aan een Woontour van de VGC, bent u ook op stap met een Brukselgids.

Wonen in Brussel van de Vlaamse Gemeenschapscommissie (VGC) helpt mensen uit Brussel en Vlaanderen bij hun zoektocht naar een geschikte woning en buurt in de hoofdstad. Voor de organisatie van de Woontours doet de VGC al jarenlang een beroep op Brukselbinnenstebuiten.  

We tekenden stadstoers uit over 118 woonbuurten. De bus- en fietstoers gaan over veel meer dan de woonmogelijkheden in de Brusselse wijken. Ze gaan ook over de plaatselijke winkel- en culturele infrastructuur, over de mogelijkheden van openbaar vervoer, over werkgelegenheid, over scholen en over het dagelijks leven. 

We snijden het Brussels Hoofdstedelijk Gewest in vijf taartstukken en verkennen elk deel per bus. Daarnaast zijn er twee fietstoers doorheen de wijken aan de buitenkant van de Brusselse Kleine Ring, in de buurt van het kanaal.  

Een paar keer per jaar vinden er ook thematische Woontours plaats, bijvoorbeeld rond 'cohousing', 'wonen in het groen' of 'huren voor starters'.  

Op Wonen in Brussel vindt u  nuttige tips en info over wonen in de hoofdstad en kan u ook inschrijven voor de tours.  

******

11 september      fietstour

‘wonen rond het kanaal - zuid’ 

Wilt u ontdekken waar het fijn en betaalbaar wonen is in Brussel? Fiets mee door de wijken in het Zuidelijke deel langs het kanaal. U fietst in de buurt rond het Zuidstation, de Abattoir en Kuregem in Anderlecht. Het Weststation en de Gentsesteenweg in hartje Molenbeek en de Anneessenswijk in het centrum van Brussel.


Schrijf u in


25 september        bustour

‘Van het kmi tot de marollen’ 


In deze woontour verkent u het zuidwestelijk deel van Brussel: Elsene, Ukkel, Vorst en Sint-Gillis. Van levendige volkswijken over art nouveau, parken en trendy cafés tot artistieke en residentiële buitenwijken.


Schrijf u in


8 oktober      fietstour

‘cohousing Noord, schaarbeek, laken’ 


Deze fietstour neemt u mee langs enkele Brusselse cohousingprojecten in Schaarbeek en Laken. Sommige zijn al (enkele) jaren bewoond, andere staan nog in de steigers. (Toekomstige) bewoners vertellen hoe u zo’n project aanpakt en hoe het samenleven hen bevalt. 


Schrijf u in


23 oktober       Bustour

‘Van neerpede tot midi’ 


In deze woontour verkent u het westelijk deel van Brussel: Sint-Jans-Molenbeek, Koekelberg, Sint-Agatha-Berchem, Anderlecht en Neerpede.


Schrijf u in


13 november      Bustour

‘Van het atomium tot het kanaal’ 


In deze woontour verkent u Brussel-Stad, Jette, Ganshoren, Laken en Neder-over-Heembeek. Van nieuwe (woon)projecten in de buurt van Thurn & Taxis tot groene parken in Jette. 


Schrijf u in