Gidsen in Brussel

Wandelingen - Doorheen het hart

Stadscentrum

 Het centrum van Brussel heeft de vorm van een hart, en dat doorkruisen we van hoog naar laag. De bovenstad rond het Koninklijk Paleis is van oudsher de wijk met regeringsgebouwen en ambassades, brede lanen, rationeel aangelegde pleinen en statige parken. De benedenstad daarentegen werd een knooppunt van handel en arbeid met indrukwekkende gildenhuizen en talloze marktpleinen. Ze groeide uit tot een toeristische attractie. Tussen de boven- en benedenstad loopt de noord-zuidverbinding die de oude volkswijken verminkte.

Bruksel toont hoe de stad groeide van een bescheiden gehucht in het moeras tot Bourgondische residentie, en vervolgens hoofdstad van het land werd. We komen langs het Koningsplein, de Kunstberg en de noord-zuidverbinding, passeren het Agora-, Sint-Jans- en Oud Korenhuisplein, de Kolenmarkt, muziekcentrum AB, het vroegere beursgebouw en de Centrale Lanen, het Sint-Goriksplein, de Dansaertstraat en de Oude Graanmarkt. We sluiten af bij de kaaien.


Nog dit

Deze wandeling is geschikt voor mensen die Brussel nog niet goed kennen. Ze duurt 3,5u (met drinkpauze) en kan wegens de lengte niet worden ingekort. Alternatieven zijn De kleren van de keizer, Îlot Sucré en Water als slagader.

Wilt u een fietstocht rond hetzelfde thema? Doorheen het hart XXL vertrekt aan het Jubelpark en gaat via de Leopoldwijk en het stadscentrum tot aan het kanaal in de benedenstad.

Een andere dwarsdoorsnede, voor wie het centrum al kent, is Vier contrasten op een rij. Die loopt door de Maalbeekvallei.

Praktisch

Vertrek: ergens in de bovenstad (bv. Koningsplein, Warandepark of metro Park)

Eindpunt: in de buurt van Sint-Katelijne

Prijzen en afspraken

Reserveren