Wandelingen - De vier zuidstations

Stadscentrum

In 1841 werd bij het huidige Rouppeplein het allereerste Zuidstation gebouwd. Dit  goederenstation had zelfs geen perrons. Op zoek naar uitbreiding verscheen 20 jaar later, net buiten de ringlanen, het tweede Zuidstation. Dit monumentale kopstation kreeg een enorm stationsplein. Nog steeds moesten reizigers die hun reis wilden verder zetten, te voet of met de tram dwars door het stadscentrum naar het Noordstation.
In 1953, na de aanleg van de Noord-Zuidverbinding, kwam het derde Zuidstation enkele honderden meters verder terecht. In de jaren ’90 kreeg het een serieuze facelift voor de komst van de hogesnelheidstrein. De nieuwe internationale treinverbindingen brachten ook de immobiliënmaatschappijen in beweging. De gevolgen van leegstand, speculatie en grootse bouwplannen zijn nog altijd erg zichtbaar in dit stadsdeel. Maar ook onder de grond is een heel complexe werf bezig: de aanleg van het metrostation Toots Thielemans voor de nieuwe metrolijn 3. 
Een Brukselgids neemt u mee van aan het Rouppeplein, langs de Stalingradlaan naar de buurten rond het Zuidstation.Vertrek: Rouppeplein

Eindpunt: in de buurt van het Zuidstation  


PRIJZEN EN AFSPRAKEN

Reserveren