Gidsen in Brussel
Wandelingen - Union, Parvis, Midi

Sint-Gillis

Slechts enkele namen in Sint-Gillis verwijzen nog naar de tijd voor 1850: naar de leprozerie van de orde van Bethlehem, het Montereyfort of de oude weg naar Vorst. Tussen 1850 en 1900 werden zo goed als alle sporen van het verre verleden gesloopt. Sint-Gillis-op-Brussel evolueerde van landelijk tuinbouwdorp, waar onder meer de beroemde Brusselse spruitjes werden geteeld, tot dichtbebouwde stad. Er kwamen enkele monumentale complexen: de gevangenis, de Muntslagerij en het stadhuis.Toch bleef het lage gedeelte van Sint-Gillis erg volks. De nabijheid van het Zuidstation zorgde voor heel wat nieuwkomers. Het hoger gelegen gedeelte werd een meer burgerlijke wijk met rechte straten, bijzondere art-nouveauhuizen en binnenblokken met prachtige tuinen.

Vandaag is Sint-Gillis enorm in trek als gemeente om te wonen, ook bij jongeren van uiteenlopende origine en bij artiesten. Het Voorplein met zijn cafés, eethuizen en markt is een trendy ontmoetingsplek. In de verstedelijkte omgeving probeert men toch groene accenten te leggen. Op onze route liggen onder meer de Hallepoort, Cité Fontainas, het Voorplein, het Marie Jansonplein, Pierre Pauluspark en Moricharplein, en de prachtige art nouveau tussen het stadhuis en de gevangenis.

Nog dit

Bruksel schreef het boekje Natuurlijk Sint-Gillis, over groen en biodiversiteit in de gemeente, met een handig kaartje. Gratis verkrijgbaar bij het Ecohuis van Sint-Gillis  of op het Brukselsecretariaat.

Praktisch

Vertrek: Hallepoort

Eindpunt: buurt Sint-Gillisvoorplein

Prijzen en afspraken

Reserveren