Gidsen in Brussel
Wandelingen - Couscous in Manhattan

Noordwijk en Schaarbeek

In 1835 reed de allereerste trein op het Europese vasteland, tussen Mechelen en de Groendreef in de Brusselse Noordwijk. Tien jaar later volgde het eerste Noordstation bij het huidige Rogierplein. Goederen- en personenvervoer bepaalden meteen de ontwikkeling van de Noordwijk. Langs de zogenaamde Kassei, de Antwerpsesteenweg, stonden woningen, fabrieken en handelspanden door elkaar heen. In de Golden Sixties was ook Brussel in de ban van de moderniteit. Een groot deel van de volkse Noordwijk moest plaatsmaken voor de kantoortorens uit het Manhattanplan. Maar dat werd slechts gedeeltelijk gerealiseerd.

De 19de eeuwse wijk aan de andere kant van het Noordstation werd niet gesloopt. Turken uit vooral Emirdag kwamen er wonen. De Brabantstraat is vandaag een druk bezochte, Oosters aandoende handelsstraat waar ook Pakistaanse en Marokkaanse winkeliers zich hebben gevestigd. Een straat verder, in de Aarschotstraat, wachten prostituees uit Oost-Europa op klanten. Maar er zijn ook stadsvernieuwingsprojecten en nieuwe open ruimte in deze buurt.

Van contrasten gesproken dus!

Nog dit

Heeft u minder tijd dan de gebruikelijke 3,5u, dan kan u of de Noordwijk, of de buurt van Brabant- en Aarschotstraat kiezen. U mist dan wel de sterke contrasten.

'Brabantstraat / Aarschotstraat' kan u combineren met De erfenis van Emirdag door Sint-Joost-ten-Node.


De Noordwijk is een van de wijken die we in 2021 onder de loep namen in het kader van ons Beeldenbankproject.

Bekijk de lezing op ons YouTube-kanaal

Download de Doe-het-zelfwandeling in de Noordwijk/Thurn & Taxis.

Praktisch

Vertrek: Rogierplein, Antwerpsepoort of Noordstation

Eindpunt: Rogierplein of Noordstation

Prijzen en afspraken

Reserveren