Wandelingen - breken en bouwen in de noordwijk

Noordwijk en Schaarbeek

In 1835 vertrok de allereerste trein op het Europese vasteland vanuit het Brusselse Groendreefstation naar Mechelen. Goederen- en personenvervoer bepaalden de verdere ontwikkeling van de Noordwijk. Langs ‘de Kassei’ (Antwerpsesteenweg) ontstond een levendige, gemengde buurt met woningen, fabrieken, cinema’s en cafés. Die moesten wijken voor het vooruitgangsdenken van de Golden Sixties en de kantoortorens van het Manhattanplan.

Is de Noordwijk wel een wijk? Er is geen centrum en de openbare ruimte is onherbergzaam. En wat komt er in de plaats van de afgeschreven WTC-torens?

Het contrast met de Brabantwijk aan de oostkant van het Noordstation is enorm. De bruisende handelsstraat wordt druk bezocht door Brusselaars vanuit de hele wereld. In de vitrines van de omliggende straten wachten sekswerkers ondertussen op klanten…

Deze wandeling neemt u mee langs de contrasten van het verleden en de toekomst van de Noordwijk. Want ook hier groeien buurtvernieuwing, stadslandbouw, groene en blauwe linten voor meer biodiversiteit en energiewijken.


Nog dit

Heeft u minder tijd dan de gebruikelijke 3,5u, dan kan u of de Noordwijk, of de buurt van Brabant- en Aarschotstraat kiezen. U mist dan wel de sterke contrasten.


We namen de Noordwijk onder de loep in het kader van ons Beeldenbankproject (2021).

Bekijk de lezing op ons YouTube-kanaal

Download de Doe-het-zelfwandeling in de Noordwijk/Thurn & Taxis.

Praktisch

Vertrek: buurt Noordstation

Eindpunt: Rogierplein of Noordstation

Prijzen en afspraken

Reserveren