ZOMERWANDELING 5: ALLEE DU KAAI NAAST THURN & TAXIS

Tickets

Registraties zijn gesloten

ZOMERWANDELING 5: ALLEE DU KAAI NAAST THURN & TAXIS

Na het verdwijnen van het goederentransport per trein naar Thurn & Taxis volgde een lange periode van leegstand en verval. Rond 2000 kwam de enorme site in privéhanden. De historisch waardevolle gebouwen werden voortreffelijk gerestaureerd en kregen een nieuwe invulling. Daarrond verrezen de eerste hedendaagse tegenhangers: de 'Broodrooster' van Leefmilieu Brussel, het Herman Teirlinckgebouw maar ook nieuwe appartementstorens.
Ondertussen wachten de volkse wijken rondom op de verandering. Hoe evolueert de Havenwijk als gevolg van de hippe, vaak exclusieve evenementen op Thurn & Taxis? Is het geplande publieke park langs het kanaal wel te combineren met de wensen van de nieuwe appartementsbewoners aan de overkant?
We eindigen bij Allée du Kaai, waar de vzw Toestand 8 jaar lang ruimte gaf aan de sociale, sportieve en culturele behoeften van de buurtbewoners. Over enkele maanden eindigt dit unieke Brusselse experiment. Welke sporen laten ze na?

Te voet.
Brukselgids: Benjamin Tollet
Start: 15u, Saincteletteplein, bij het standbeeld van de vallende agent
Einde: 18u30, bij Allée du Kaai
Deelname: 10 euro

De Brukselzomer draait rond tijdelijk gebruik. Want tijdelijk gebruik is hot in Brussel. Ongebruikte terreinen en leegstaande gebouwen krijgen een tijdelijke invulling om er te wonen, werken, feesten of telen. Wat vroeger een protestactie was van krakers en stadsactivisten, wordt nu door de overheid in projectoproepen gegoten. Privébedrijven maken van tijdelijk gebruik hun winstmodel, de immomarkt ziet het als ‘waardevermeerdering’ van een pand. Blijft er zo nog plek over voor de grote sociale, sportieve en culturele behoeften van bewoners? En wat is de impact van tijdelijk gebruik op de wijk rondom? 
Brukselbinnenstebuiten neemt u deze zomer mee naar tijdelijke invullingen in zes Brusselse wijken. Elke zomerwandeling eindigt met een bezoek aan een site die tijdelijk gebruikt wordt. Zo ontdekt u plekken die voor de gewone zomertoerist verborgen blijven.

Tickets

Registraties zijn gesloten
Datum & Tijd
zaterdag 27 augustus 2022
15:00 18:30 (Europe/Brussels)

Toevoegen aan kalender

Locatie

Brukselbinnenstebuiten

Hopstraat 47
bus 1
1000 Brussel
België

Krijg de routebeschrijving

Organisator

Brukselbinnenstebuiten

Delen

Zoek uit wat mensen zien en zeggen over dit evenement, en neem deel aan de conversatie.