Gidsen in Brussel

ZOMERWANDELING 2: Friche Josaphat in Schaarbeek

Tickets voor dit evenement zijn uitverkocht.

Wat velen niet weten: Schaarbeek stopt niet aan het Josaphatpark. Aan de overkant van de Lambermontlaan ontdekken we enkele bijzondere wijken, ingesloten tussen de Haachtsesteenweg en de Leopold III-laan. Zoals de tuinwijk Terdelt: opgetrokken ‘buiten de stad’, nu omringd door dicht bebouwde verkavelingen. We verkennen minder bekende buurten op de grens tussen Schaarbeek en Evere en eindigen met een bezoek aan de ‘Friche Josaphat’. Dit voormalig rangeerstation is voor de overheid een kans voor stadsuitbreiding. Maar voor buurtbewoners en actiegroepen is het één van de laatste open ruigtes met een unieke biodiversiteit. Via voorlopige invullingen zetten ze in op de ecologische waarde én alternatieve toekomstplannen. We krijgen er een uitgebreide rondleiding door Hanne Van Reusel die een doctoraat schreef over de plek.


Te voet.

Brukselgids: Claudine Huyghe
Start: 15u, Schaarbeek, portaal Sint-Suzannakerk, hoek Latinislaan/Blauwe Regenlaan
Einde: 18u30, op het terrein Josaphat
Deelname: 10 euro


De Brukselzomer draait rond tijdelijk gebruik. Want tijdelijk gebruik is hot in Brussel. Ongebruikte terreinen en leegstaande gebouwen krijgen een tijdelijke invulling om er te wonen, werken, feesten of telen. Wat vroeger een protestactie was van krakers en stadsactivisten, wordt nu door de overheid in projectoproepen gegoten. Privébedrijven maken van tijdelijk gebruik hun winstmodel, de immomarkt ziet het als ‘waardevermeerdering’ van een pand. Blijft er zo nog plek over voor de grote sociale, sportieve en culturele behoeften van bewoners? En wat is de impact van tijdelijk gebruik op de wijk rondom? 
Brukselbinnenstebuiten neemt u deze zomer mee naar tijdelijke invullingen in zes Brusselse wijken. Elke zomerwandeling eindigt met een bezoek aan een site die tijdelijk gebruikt wordt. Zo ontdekt u plekken die voor de gewone zomertoerist verborgen blijven.

Datum & Tijd
zaterdag 2 juli 2022
15:00 18:30 (Europe/Brussels)
Locatie

Brukselbinnenstebuiten

Hopstraat 47
bus 1
1000 Brussel
België
Krijg de routebeschrijving
Organisator

Brukselbinnenstebuiten

DELEN

Zoek uit wat mensen zien en zeggen over dit evenement, en neem deel aan de conversatie.