Gidsen in Brussel

-------- Uitgesteld -------- De Europese ambities van Wiertz

Tickets voor dit evenement zijn uitverkocht.Deze tour vindt plaats als de coronamaatregelen het toelaten. U kan dus gewoon inschrijven.

We contacteren u als de situatie verandert.

Over wat Europa verweest en adopteert

Sinds de jaren 1950 werd de invloed van de Europese instellingen op Brussel steeds groter. Wat begon met enkele kantoorgebouwen, mondde uit in een ‘Europese wijk’ met een grote invloed op de openbare ruimte. Zo werd de tuin van het Wiertzmuseum onlangs door het Europees Parlement overgenomen, gerestaureerd en beheerd. We verkennen de wijken die zijn geweken voor Europa.

Het Wiertzmuseum is een weinig bekend curiosum. Het povere succes (25 bezoekers per dag) staat in schril contrast met de ambities van de schilder aan wie het is gewijd, Antoine Wiertz. Die zag in Brussel een Europese hoofdstad die Parijs in de schaduw stelde, zo ver uitdeinend dat ze stadjes als Mechelen en Aalst tot haar wijken telde.

Het is dan ook ironisch dat het Europees Parlement de tuin en de woning in erfpacht kreeg voor een euro. De tuin is ondertussen gerestaureerd en genereus ter beschikking gesteld aan het publiek. Het woonhuis wacht op restauratie en herbestemming.

Dit illustreert de greep die ‘Europa’ de jongste decennia kreeg op deze wijken. Vanaf 1958 verschenen de eerste kantoorgebouwen van de EGKS, later EEG en Europese Unie. Vandaag werken er op nauwelijks één vierkante kilometer 100.000 mensen. Werken, wonen én mobiliteit zijn op zoek naar een nieuw evenwicht. Gapende wonden in het stadsweefsel worden weer opgevuld. Behalve de Europese instellingen en de leefwereld van de expats, ontdekt u tijdens deze Brukselwandeling de tijdloze schoonheid van het Leopold- en Jubelpark, en nieuwe of vernieuwde pleinen (Jourdan-, Jean Rey- en Schumanplein). En uiteraard de tuin van Wiertz.

Te voet

Brukselgids: Stefan Moens

Start: 13u, Schumanrotonde, in het midden

Einde: 16u30, bij de tuin van Wiertz

Deelname: 10 euro


Gaat u met een Brukselgids op stap, dan zorgen we samen voor uw veiligheid.

We zorgen voor stadstours waarbij u voldoende afstand kan houden van elkaar en van de gids. Voor en na elke stadstour ontsmetten we het materiaal dat u heeft aangeraakt.

Concreet betekent dit:

- uw groep telt nooit meer dan 20 personen

- u draagt een mondmasker tijdens de tour

- we werken met een audiosysteem met oortjes (met dank aan Visit Brussels).  De gids heeft een zendertje met een microfoon. U ontvangt bij de start een ontsmet ontvangertje. U brengt zelf oortjes mee en gebruikt die. Zo kan u voldoende afstand houden van de gids en blijft hij toch verstaanbaar. De oortjes die u gebruikt voor uw gsm passen op het audiosysteem. Dat zijn oortjes met een 3,5 mm mini-jack. Heeft u geen oortjes, dan kan u er eentje kopen bij de gids voor 1 euro. 

- uw gids zorgt voor een parcours waarop u steeds voldoende afstand kan bewaren en zorgt ervoor dat u niets hoeft aan te raken.

- uw gids heeft ontsmettingsmiddel bij zich.

- indien de horeca gesloten is, zorgt u best voor wat eigen drank. We voorzien indien mogelijk een sanitaire stop.

Datum & Tijd
zaterdag 5 december 2020
13:00 16:30 (Europe/Brussels)
Locatie

Brukselbinnenstebuiten

Hopstraat 47
bus 1
1000 Brussel
België
Krijg de routebeschrijving
Organisator

Brukselbinnenstebuiten

DELEN

Zoek uit wat mensen zien en zeggen over dit evenement, en neem deel aan de conversatie.