Over de vier Zuidstations

Tickets

Registraties zijn gesloten

Over de vier Zuidstations

hoe de trein een heel stadsdeel beïnvloedt

In 1841 werd bij het huidige Rouppeplein het allereerste Zuidstation aangelegd. Het was een kopstation, voor goederen bedoeld, zelfs zonder perrons. Verrassend genoeg wilden ook mensen met de trein reizen. Die moesten dan te voet langs smalle straten door de stad richting Noordstation om hun reis verder te zetten. 20 jaar later verscheen buiten de stadswallen het tweede Zuidstation. Dit nieuwe kopstation was een monumentaal gebouw bij een enorm stationsplein. In 1953, na de aanleg van de Jonction, werd het vervangen door een derde Zuidstation, dat op zijn beurt, en nog maar 40 jaar later, zwaar werd aangepast voor de komst van de hogesnelheidstrein.

Die laatste zorgde er ook voor dat Brussel internationaal verbonden raakte. Meteen kwamen ook de immobiliënmaatschappijen in beweging en werd het de start van een niet aflatende stroom vastgoedbewegingen.

De invloed van de trein op het stadsdeel is enorm! Onze Brukselgidsen nemen u mee langs het Rouppeplein en over de Stalingradlaan naar de buurten rond het Zuidstation.


Te voet

Gidsen: Frank Van Achter en Miet Braem

Start: 13u30, Rouppeplein, op het trottoir ter hoogte van La Grande Cloche/Pasta Madre

Einde: 17u, in de buurt van het Zuidstation


Deze Thematour is een een herneming van de tour die we organiseerden op 19 februari.


Europalia staat dit jaar in het teken van de trein met Trains & Tracks. Brukselbinnenstebuiten hangt daar een wagonnetje aan vast met enkele Thematours en lezingen. Zie ook de lezing ‘De trein in Brussel’ op 24 februari en de Thematour 'Dromen op het spoor' op 26 maart. 

Tickets

Registraties zijn gesloten
Datum & Tijd
zaterdag 5 maart 2022
13:30 17:00 (Europe/Brussels)

Toevoegen aan kalender

Locatie

Brukselbinnenstebuiten

Hopstraat 47
bus 1
1000 Brussel
België

Krijg de routebeschrijving

Organisator

Brukselbinnenstebuiten

Delen

Zoek uit wat mensen zien en zeggen over dit evenement, en neem deel aan de conversatie.