Gidsen in Brussel

Oud-Molenbeek

Registraties zijn gesloten

Vanaf 10 juli kan u elke vrijdagavond en zondagnamiddag een Brusselse wijk verkennen met een Brukselgids. Op vrijdag ergens in het centrum, op zondag zijn de buitenwijken aan de beurt. Telkens starten we in de buurt van een museum. Zo kan u er een Brusseldagje van maken, met eerst een museumbezoek, vervolgens een Brukseltour en daarna een afsluiter op café of restaurant.


Na de aanleg van het Kanaal naar Charleroi in 1829 kwam het dorp Molenbeek plots aan 'de overkant' te liggen. De aanvoer van steenkool en ijzererts zorgde voor een ongekende industriële ontwikkeling. 'Petit Manchester' stelde rond 1900 duizenden mensen te werk, afkomstig uit Vlaanderen en Wallonië. Maar vanaf 1970 verhuisde de productie en de voormalige arbeiders verlieten mee de stad. In de oude woningen van povere kwaliteit kwamen nieuwe migranten, velen uit Marokko. De brutale metrowerken vernielden het weefsel van het oude dorp. De laatste decennia krijgen de migranten van toen het gezelschap van andere nieuwkomers en van jonge, bemiddelde stedelingen voor wie het stadscentrum toch te duur is geworden. Gentrificatie kan een zegen maar ook een vloek zijn. Met sociale woningbouw, buurtwerking en de aanleg van speelpleintjes en parkjes doet men een poging om de stad op mensenmaat te brengen. De Zomerwandeling voert u door een wijk met een verguisde reputatie.


Start: 17u, Henegouwenkaai 41, voor de ingang van het Mima

Einde: 19u30, in de buurt van Graaf van Vlaanderen

Voor de wijkverkenning kan u het Mima bezoeken. Daar loopt de tentoonstelling ZOO. Zie de website voor alle informatie daarover. 

Opgelet: in COVID-tijden moet u in veel musea reserveren binnen een tijdsblok.


We maken onze wijkverkenningen veilig door ervoor te zorgen dat deelnemers voldoende afstand kunnen houden van elkaar en van de gids. Daarvoor gebruiken we een audiosysteem. Breng uw eigen oortjes mee. (De meeste oortjes die passen op een gsm, passen ook op ons systeem. Ze hebben een 3,5 mm mini-jack aansluiting). Het gebruik van een mondmasker is verplicht. 

In het kader van #StaycationBXL van de VGC

 

Datum & Tijd
vrijdag 21 augustus 2020
17:00 19:30 (Europe/Brussels)
Locatie

Brukselbinnenstebuiten

Hopstraat 47
bus 1
1000 Brussel
België
Krijg de routebeschrijving
Organisator

Brukselbinnenstebuiten

DELEN

Zoek uit wat mensen zien en zeggen over dit evenement, en neem deel aan de conversatie.