Gidsen in Brussel

Leopoldwijk

Registraties zijn gesloten

Vanaf 10 juli kan u elke vrijdagavond en zondagnamiddag een Brusselse wijk verkennen met een Brukselgids. Op vrijdag ergens in het centrum, op zondag zijn de buitenwijken aan de beurt. Telkens starten we in de buurt van een museum. Zo kan u er een Brusseldagje van maken, met eerst een museumbezoek, vervolgens een Brukseltour en daarna een afsluiter op café of restaurant.


De Leopoldwijk werd halfweg de 19de eeuw aangelegd om de rijkste Brusselaars een uitweg te bieden uit het toen vervuilde en benauwende stadshart. Bij de aanleg werd geen moeite gespaard om het deze bourgeoisie naar de zin te maken: er kwamen een park (het Leopoldpark), een treinstation, kerk en feestzaal…Maar zodra de rijkelui over een wagen beschikten, trokken ze nog verder weg van de stad, naar de stadsrand. In hun statige herenhuizen kwamen overheidsdiensten, later ook banken, verzekeringsmaatschappijen en multinationals. Vanaf 1958 verschenen de eerste kantoorgebouwen van de EGKS, later EEG en Europese Unie. Vandaag werken er op nauwelijks één vierkante kilometer 100.000 mensen. Werken, wonen én mobiliteit zijn op zoek naar een nieuw evenwicht. Gapende wonden in het stadsweefsel worden weer opgevuld. Behalve de Europese instellingen en de leefwereld van de expats, ontdekt u tijdens deze Zomerwandeling de tijdloze schoonheid van het Leopoldpark en nieuwe of vernieuwde pleinen (Jourdan-, Jean Rey- en Schumanplein).


Start: 17u, kruispunt Waversesteenweg/Wiertzstraat/Godecharlestraat, op de voetgangerszone naar het Europees Parlement

Einde: 19u30, buurt Berlaymontgebouw


Voor de wijkverkenning kan u het Museum voor Natuurwetenschappen bezoeken. Zie de website voor alle informatie daarover. 

Opgelet: in COVID-tijden moet u in veel musea reserveren binnen een tijdsblok.


We maken onze wijkverkenningen veilig door ervoor te zorgen dat deelnemers voldoende afstand kunnen houden van elkaar en van de gids. Daarvoor gebruiken we een audiosysteem. Breng uw eigen oortjes mee. (De meeste oortjes die passen op een gsm, passen ook op ons systeem. Ze hebben een 3,5 mm mini-jack aansluiting). Het gebruik van een mondmasker is verplicht. 

In het kader van #StaycationBXL van de VGC

Datum & Tijd
vrijdag 14 augustus 2020
17:00 19:30 (Europe/Brussels)
Locatie

Brukselbinnenstebuiten

Hopstraat 47
bus 1
1000 Brussel
België
Krijg de routebeschrijving
Organisator

Brukselbinnenstebuiten

DELEN

Zoek uit wat mensen zien en zeggen over dit evenement, en neem deel aan de conversatie.