Gidsen in Brussel

Groeien en bloeien in de tuinwijk - West

een eeuw sociale woningen in het groen

Registraties zijn gesloten

Goed 100 jaar geleden, in 1919, werd de Nationale Maatschappij voor Goedkope Woningen en Woonvertrekken opgericht. Deze Maatschappij gaf financiële steun aan tientallen bouwmaatschappijen om een recordaantal sociale woningen te bouwen. Ons land had immers net de verwoestingen van Wereldoorlog I achter de rug en er was een bevolkingsexplosie op komst. Veel van die sociale woningen werden gebouwd met het tuinwijkmodel in het achterhoofd.

Dat model werd in Engeland ontwikkeld aan het eind van de 19de eeuw. Het wilde de voordelen van het stadsleven combineren met leven in het groen. Belgische architecten en stedenbouwkundigen in ballingschap in het Verenigd Koninkrijk brachten het model naar ons land. En zeker naar Brussel, waar tussen 1920 en 1925 heel wat tuinwijken werden gebouwd.

Deze Brukseltoer verkent de wijken in het westen van Brussel. Met een voorgeschiedenis in de Molenbeekse Dilbeekstraat, een hoofdbrok Goede Lucht, Moortebeek, Diongre, Cité Moderne, De Villegas en Verregat en het staartje van de Cité Modèle.

Per bus en te voet.
Brukselgids
: Joris Sleebus
Start: 14u, midden op het Henri de Smetplein, het pleintje bij de hoek van de Ninoofsesteenweg met de Dilbeekstraat en dichtbij metrohalte Weststation
Einde: 17u30, bij metrohalte Koning Boudewijn
Deelname: 22 euro

Datum & Tijd
zondag 15 mei 2022
14:00 17:30 (Europe/Brussels)
Locatie

Brukselbinnenstebuiten

Hopstraat 47
bus 1
1000 Brussel
België
Krijg de routebeschrijving
Organisator

Brukselbinnenstebuiten

DELEN

Zoek uit wat mensen zien en zeggen over dit evenement, en neem deel aan de conversatie.