Gidsen in Brussel

Elsene - Flagey

Registraties zijn gesloten

Vanaf 10 juli kan u elke vrijdagavond en zondagnamiddag een Brusselse wijk verkennen met een Brukselgids. Op vrijdag ergens in het centrum, op zondag zijn de buitenwijken aan de beurt. Telkens starten we in de buurt van een museum. Zo kan u er een Brusseldagje van maken, met eerst een museumbezoek, vervolgens een Brukseltour en daarna een afsluiter op café of restaurant.


Het Flageyplein lijkt wel een scharnier dat het chiquere deel van Elsene, bij de Louizalaan, verbindt met het volkse deel. Daar wonen nog heel wat (bejaarde) arbeiders met wortels in Portugal. De woningen met standing rond de in de 19de eeuw heraangelegde visvijvers trekken mooi volk aan. Sinds de restauratie van het Flageygebouw, de ontdekking van de wijk door de Europese expats en de heraanleg, is het plein nog veel meer de rumoerige place to be geworden, ook in de nachtelijke uren…  

Nochtans ligt het plein dichtbij de Abdij Ter Kameren. Wie daarheen ging, deed dat indertijd om te contempleren ver weg van de drukte, in het Zoniënwoud. De stad heeft de abdij intussen ingehaald, maar ze bleef een opmerkelijke oase van rust. Van bezinning in het bos tot stedelijke drukte: de zomerwandeling schetst deze boeiende evolutie op nauwelijks één kilometer.


Start: 14u, Louizalaan, op de middenberm bij het kruispunt met de Baljuw- en Lesbroussartstraat (tramhalte Baljuw)

Einde: 17u, buurt Flageyplein

Voor de wijkverkenning kan u het CIVA bezoeken. Daar loopt momenteel de expo 7 Arts: Belgische avant-garde 1922-1928. Zie zijn website voor alle informatie daarover. 

Opgelet: in COVID-tijden moet u in veel musea reserveren binnen een tijdsblok.

 

We maken onze wijkverkenningen veilig door ervoor te zorgen dat deelnemers voldoende afstand kunnen houden van elkaar en van de gids. Daarvoor gebruiken we een audiosysteem. Breng uw eigen oortjes mee. (De meeste oortjes die passen op een gsm, passen ook op ons systeem. Ze hebben een 3,5 mm mini-jack aansluiting). Het gebruik van een mondmasker bevelen we sterk aan.

In het kader van #StaycationBXL van de VGC

 

Datum & Tijd
zondag 26 juli 2020
14:00 17:00 (Europe/Brussels)
Locatie

Brukselbinnenstebuiten

Hopstraat 47
bus 1
1000 Brussel
België
Krijg de routebeschrijving
Organisator

Brukselbinnenstebuiten

DELEN

Zoek uit wat mensen zien en zeggen over dit evenement, en neem deel aan de conversatie.