Gidsen in Brussel

De Marollen

Registraties zijn gesloten

Vanaf 10 juli kan u elke vrijdagavond en zondagnamiddag een Brusselse wijk verkennen met een Brukselgids. Op vrijdag ergens in het centrum, op zondag zijn de buitenwijken aan de beurt. Telkens starten we in de buurt van een museum. Zo kan u er een Brusseldagje van maken, met eerst een museumbezoek, vervolgens een Brukseltour en daarna een afsluiter op café of restaurant.

De Hoogstraat, de slagader van de Marollen, verbindt de eerste met de tweede stadswal. Na de eerste kruisvaarten werd er een leprozerie opgericht. Later werd dat een klooster van de zusters van Mariam Collentes. Die naam evolueerde van 'Maricollen' tot 'Marollen'. Vooral sinds de 19de eeuw was er hier bijzonder veel armoede. In de zomer van 1969 ontstaat in de Marollen beroering over uitbreidingsplannen van het Justitiepaleis. Het protest wordt de basis van bijzonder geëngageerd buurtwerk dat ijvert voor stadsvernieuwing en een betere inrichting van straten en pleinen. Jongeren worden zo goed mogelijk opgevangen.

Een zomerwandeling over armoede in de stad, de geschiedenis van de sociale woningbouw, stadsvernieuwing en het belang van een goed sociaal weefsel. We verkennen niet alleen de trendy Hoogstraat, maar ook weinig gekende buurten als de Samaritanessen-, de Krakeel- en Radijzenbuurt.


Start: 17u, Hallepoort, voor de ingang aan de zijde van de Hoogstraat

Einde: 19u30, Kapellekerk

Voor de wijkverkenning kan u het museum ‘Art & Marges’ bezoeken. Zie de website voor alle informatie daarover.  

Opgelet: in COVID-tijden moet u in veel musea reserveren binnen een tijdsblok.

We maken onze wijkverkenningen veilig door ervoor te zorgen dat deelnemers voldoende afstand kunnen houden van elkaar en van de gids. Daarvoor gebruiken we een audiosysteem. Breng uw eigen oortjes mee (De meeste oortjes die passen op een gsm, passen ook op ons systeem. Ze hebben een 3,5 mm mini-jack aansluiting). Het gebruik van een mondmasker bevelen we sterk aan.

In het kader van #StaycationBXL van de VGCDatum & Tijd
vrijdag 10 juli 2020
17:00 19:30 (Europe/Brussels)
Locatie

Brukselbinnenstebuiten

Hopstraat 47
bus 1
1000 Brussel
België
Krijg de routebeschrijving
Organisator

Brukselbinnenstebuiten

DELEN

Zoek uit wat mensen zien en zeggen over dit evenement, en neem deel aan de conversatie.