De Bruxellisation van Luik
Tickets
De Bruxellisation van Luik
De 19de-eeuwse Franse schrijver Victor Hugo, op reis door Europa, schreef in zijn aantekeningenboekje over Luik: “De oude stad was vroeger kerk en burcht tegelijk, maar Luik bidt en vecht niet meer, ze koopt en verkoopt, het is vandaag een grote industriële bijkorf”. De industrie is ondertussen zo goed als verdwenen. Luik is gelukkig een taaie en veerkrachtige stad die zichzelf al meermaals heeft heruitgevonden. En dat doet ze ook aan het begin van de 21ste eeuw. We bekijken heden en verleden van deze ‘Vurige Stede’ door Brusselse ogen en gaan op zoek naar de opvallende gelijkenissen. Beide hoofdsteden kwamen in de 11de eeuw tot ontwikkeling. Op het einde van de 17de eeuw werden ze alle twee door het Franse leger gebombardeerd. Grootse wereldtentoonstellingen drukten hun stempel. En ook de stad aan de Maas ontsnapte in de jaren 1960 niet aan een brutale ‘bruxellisation’. We kijken tijdens onze verkenning ook naar de stedenbouwkundige realisaties van vandaag.
Datum: zaterdag 7 september 2019 (tijdens het Open Monumentenweekend van Wallonië)
Te voet
Brukselgids: Stefan Moens
Start: 10u50 bij de gekleurde NMBS-zuilen station Luik Saint-Lambert (rue de Bruxelles)
Einde: 17u, station Luik Guillemins
Traject: met de trein van 8.56 (Zuidstation), 9.01 (Centraal) en 9.07 (Noordstation) richting Welkenraedt arriveert u om 10u19 in Angleur. U stapt om 10u37 over op de trein richting Herstal en stapt om 10u49 uit in Luik-Sint-Lambertus (vroeger Luik-Paleis). Richtprijs trein: 15,5 euro.
Traject terugkeer: met de trein van 17u33 in Luik Guillemins richting Angleur komt u om 17u36 aan in Angleur. Daar neemt u om 17u42 de trein richting Oostende en u komt om 18u49 aan in Brussel-Noord (om 18u56 in Brussel-Centraal en om 19u in Brussel-Zuid)
Pauze: tijdens de toer voorzien we anderhalf uur voor een vrije pauze
Deelname: 22 euro
Extra tip: verleng uw bezoek aan Luik en maak er een weekend van. Dan kan u ook op 8 september genieten van de Waalse Journées du Patrimoine.