Gidsen in Brussel

AGORAFOLIE: SIMONISPLEIN KOEKELBERG

Registraties zijn gesloten
Het plein is de kern van het stadsleven, wisten de Oude Grieken al. En in Brussel beginnen we dat de jongste jaren ook te begrijpen. Een indrukwekkend aantal pleinen kreeg een 'extreme makeover'. Dit jaar neemt Brukselbinnenstebuiten u mee langs deze pleinen, op zoek naar de rol die ze spelen in een wijk, naar de betekenis van de heraanleg en naar de manier waarop mensen ze gebruiken.

Is Simonis in Koekelberg wel een plein? Eigenlijk is het een stedenbouwkundige ramp. Het autoverkeer raast er boven- en ondergronds voorbij - of staat er net stil. Voetgangers moeten een woestijn van asfalt trotseren om over te steken. Het fantastische Elisabethpark is zo goed als onbereikbaar. Een 'kunstwerk' (is het een zetpil?) probeert het plein een identiteit te geven. Tevergeefs.
Nochtans zijn de mogelijkheden enorm. Stel u, bijvoorbeeld, een terras voor met uitzicht op de benedenstad, straten die enkel lokaal autoverkeer toelaten, vrijliggende fietspaden, een treinhalte met een duidelijke toegang, een metrostation met fietsrekken. Stel u voor dat het plein op mensenmaat zou aangelegd worden. Wat zouden daarvan de gevolgen zijn voor de buurt?

Datum: zaterdag 24 augustus
Te voet.
Start: 14u, Simonisplein, bij de reclamezuil op de hoek van de Leopold II-laan en de Wapenstilstandstraat
Einde: 17u30, in het Elisabethpark, bij Bar Eliza.
Deelname: 10 euro
 
  
Datum & Tijd
zaterdag 24 augustus 2019
14:00 17:30 (Europe/Brussels)
Locatie

Brukselbinnenstebuiten

--Brukselbinnenstebuiten--
--Brukselbinnenstebuiten--
Krijg de routebeschrijving
Organisator

Brukselbinnenstebuiten

DELEN

Zoek uit wat mensen zien en zeggen over dit evenement, en neem deel aan de conversatie.