Wandelingen - Is dit Molenbeek?

Oud-Molenbeek

Al lang voor de terreuraanslagen in Parijs en Brussel moest Oud-Molenbeek tegen een negatief imago vechten. We laten u graag ook de andere kant zien. Ons verhaal begint bij de aanleg van het Kanaal naar Charleroi in 1829, dat een kloof vormt tussen Brussel en Molenbeek. De aanvoer van steenkool en ijzererts zorgt voor een ongekende industriële ontwikkeling. 'Petit Manchester' trekt rond 1900 duizenden arbeidsmigranten uit Vlaanderen en Wallonië aan. Als vanaf 1970 de industrie wegtrekt, blijven in de oude arbeiderswijken de recente migranten achter, velen uit Marokko. 

Vanaf het jaar 2000 oogt het beeld diverser: andere nieuwkomers en jonge, vaak creatieve stadsbewoners steken het kanaal over. Gentrificatie kan een zegen maar ook een vloek zijn. Sociale woningbouw, buurtwerkingen en de aanleg van speelpleinen en parken moeten dit dichtbevolkte gebied ademruimte geven.


Nog dit

Een interessante aanvulling is een bezoek aan het gemeentelijk museum Momuse,  of de voormalige bronsgieterij La Fonderie, nu een museum over het industriële verleden van de buurt.

Praktisch

Vertrek: aan het kanaal (metro Graaf van Vlaanderen, Vlaamsepoort...) of eventueel metro's Ribaucourt of Beekkant

Eindpunt: ergens in de wijk

Prijzen en afspraken

Reserveren