Gidsen in Brussel
Wandelingen - Is dit Molenbeek?

Oud-Molenbeek

Zeker sinds de aanslagen in Parijs in 2015 wordt Oud-Molenbeek bijzonder ongenuanceerd getypeerd: vrijplaats voor extremisten en gangsters, terroristennest… We laten u graag een ander Molenbeek zien. Ons verhaal begint als door de aanleg van het Kanaal naar Charleroi in 1829 het dorp Molenbeek plots aan 'de overkant' komt te liggen. De aanvoer van steenkool en ijzererts zorgt voor een ongekende industriële ontwikkeling. 'Petit Manchester' stelt rond 1900 duizenden mensen te werk, afkomstig uit Vlaanderen en Wallonië. Maar vanaf 1970 verhuist de productie en de voormalige arbeiders verlaten de stad. In de oude woningen van povere kwaliteit komen nieuwe migranten, velen uit Marokko. De brute metrowerken vernielen het weefsel van het oude dorp. De migranten van toen krijgen de laatste decennia het gezelschap van andere nieuwkomers en van jonge, bemiddelde stedelingen voor wie het stadscentrum toch te duur is geworden. Gentrificatie kan een zegen maar ook een vloek zijn. Met sociale woningbouw, buurtwerking en de aanleg van speelpleintjes en parkjes probeert men een dichtbevolkt gebied leefbaar te houden.


Nog dit

U kan ook op stap met Brukselgids Hans Vandecandelaere, die een reisverhaal schreef over de mozaïek van culturen en religies in Oud-Molenbeek. De wandeling 'In Molenbeek' heeft als leidraad het gelijknamige boek.

Een interessante aanvulling bij 'Is dit Molenbeek?' is een bezoek aan het gemeentelijk museum Momuse, in de Academie. Indien u dit wenst, leidt onze gids u rond langs de vitrinekasten. U moet dan wel rekenen op een meerkost van 3 euro per persoon.

Praktisch

Vertrek: aan het kanaal (metro Graaf van Vlaanderen, Vlaamsepoort...) of eventueel metro's Ribaucourt of Beekkant

Eindpunt: ergens in de wijk

Prijzen en afspraken

Reserveren