Molenbeek en het einde van de Groote Oorlog

08/12/2018 14:00 t/m 08/12/2018 17:30 (Europe/Brussels)

--Metro Graaf van Vlaanderen bovengronds kant politiekantoor--

10,00 € 10.0 EUR

Heeft u een waardebon, contacteer ons

Annuleringsvoorwaarden


De Blijde Intrede van Albert I in een volkse gemeente

 

“Het is geen menigte, het zijn geen drommen, ’t is een zee, een woelige, onstuimige hoofdenzee, zoo ver ge maar zien kunt”. Zo beschrijft een journalist van Het Laatste Nieuws de massale belangstelling voor de terugkeer van koning Albert op 22 november 1918 in Brussel. De eindeloos lange oorlog kreeg voor de Brusselaars dan toch nog een sprookjesachtig einde: met een koning die, gezeten op een wit paard, zijn Blijde Intrede maakt. Een zegetocht met als startpunt het Zwarte Vijversplein in Sint-Jans-Molenbeek en als eindpunt het Parlement in de Wetstraat.

Onder impuls van historica Sophie De Schaepdrijver lanceert de VUB 'Molem'back to the future'. Aan de hand van uiteenlopende activiteiten herdenkt de universiteit het einde van de oorlog en de gevolgen ervan voor ons land, tot de dag van vandaag. 

Brukselbinnenstebuiten speelt er op in met een geleide wandeling door 'Molem'. We blikken terug op vijftig maanden zware bezetting met verhalen over verzet en collaboratie, over Molenbeekse overlevingsstrategieën en heldenverering maar onze aandacht gaat ook uit naar de minder fraaie kanten: de rouw, de repressie en de moeilijke eerste jaren van een turbulent interbellum. 

Onderweg bezoeken we het Molenbeekse gemeentehuis, waar tussen 22 november en 21 december de VUB-expo 'Molem'back to the future' loopt. 

Nieuwe toer

Te voet

Brukselgids:
Stefan Moens

Start: 14u, metro Graaf van Vlaanderen, bovengronds kant politiekantoor

Einde:  17u30, in de buurt van Sainctelette

Deelname : 10 euro

In het Kaaitheater kan u die avond om 19u naar een lezing van Laurence Van Ypersele over 'Autenticiteit en de Groote Oorlog' (gratis). Om 20u herneemt Thomas Bellinck er Memento Park, over de mechanismen achter de herdenking van WO I. Daarvoor kan u reserveren via www.kaaitheater.be

 

Waar
Visualiseer in Google Maps
Metro Graaf van Vlaanderen bovengronds kant politiekantoor
Wanneer
Van 08/12/2018 14:00
Tot 08/12/2018 17:30
Organisator
Brukselbinnenstebuiten
ka@maksvzw.org
Sociale stream

Per tram naar de Dikke Beuk en het UZ

Koning Filip mocht op 1 september tram 9 inhuldigen, en in één moeite door ook het heraangelegde Spiegelplein in Jette. Al in 2003 besliste de gewestregering een tramlijn aan te leggen tussen metrostation Simonis en het Academisch Ziekenhuis van Jette. Hoewel ze maar vier kilometer lang is en daarmee ook de kortste van het Gewest, duurde het dus vijftien jaar voor ze gerealiseerd was. Tram 9 maakt niet alleen het ziekenhuis beter toegankelijk voor de Brusselaars, de lijn passeert ook langs enkele boeiende plekken. Zoals het Spiegelplein (officieel: Koningin Astridplein), dat zo werd heringericht dat er zowel plaats is voor spelende kinderen, voor caféterrassen, de markt én een groot scherm om de wedstrijden van de Rode Duivels te volgen. Het Koning Boudewijnpark is dan weer een groene long in de stad. De abdij van Dielegem speelde een belangrijke historische rol. Later zal tram 9, die in een eigen bedding rijdt, verlengd worden tot de Heizel.

 

Een Brukselgids neemt u van begin tot eind mee op tram 9 en stapt af en toe uit voor een buurtverkenning.

 

Per tram en te voet.

Brukselgids: Jeroen De Smet

Start: 13u30, uitgang metrostation Simonis, bij de reclamezuil op de hoek van de Wapenstilstandstraat en de Leopold II-laan.

Einde: 17u, aan de terminus ‘Dikke Beuk'

Deelname: 10 euro, tramtickets niet inbegrepen

Iedereen zorgt voor een eigen vervoersbewijs.