De Marollen in de Groote Oorlog

06/10/2018 13:30 t/m 06/10/2018 17:00 (Europe/Brussels)

--Poelaertplein, portaal Justitiepaleis--

10,00 € 10.0 EUR

Heeft u een waardebon, contacteer ons

Annuleringsvoorwaarden


Op stap met dokter Bayet

Wanneer de Duitse keizerlijke troepen Brussel binnen marcheren in augustus 1914, begint een bezetting die 50 maanden zal duren. Het Justitiepaleis wordt deels omgevormd tot kazerne en achter het paleis stellen Duitse soldaten een kanon op met de loop richting Marollen. Dokter Adrien Bayet, een arts verbonden aan de Sint-Pieterskliniek aan de Hoogstraat, besluit vanaf 1 augustus 1914 een dagboek bij te houden. Vier zware bezettingsjaren later beslaat het dagboek 25 volumes of  6352 met potlood volgeschreven pagina’s. Tijdens deze wandeling kijken we met de verwonderde blik van dokter Bayet naar de Marollen en gaan we op zoek naar vergeten verhalen over het leven in deze volkswijk tijdens de donkere bezettingsjaren. Verhalen over verplichte vaccinaties en prostitutie, over soepbedelingen en rantsoenering, over huisvesting en opeisingen, maar ook over humor en Brusselse “zwanze” als overlevingsstrategie. En over een carnavaleske begrafenisstoet enkele maanden na de bevrijding.

Nieuwe toer.
Te voet 

Brukselgids: Stefan Moens
Start: 13u30,  portaal van het Justitiepaleis
Einde: 17u, buurt Sint-Jan Berchmanscollege
Deelname: 10 euro

Waar
Visualiseer in Google Maps
Poelaertplein, portaal Justitiepaleis
Wanneer
Van 06/10/2018 13:30
Tot 06/10/2018 17:00
Organisator
Brukselbinnenstebuiten
Sociale stream

Per tram naar de Dikke Beuk en het UZ

Koning Filip mocht op 1 september tram 9 inhuldigen, en in één moeite door ook het heraangelegde Spiegelplein in Jette. Al in 2003 besliste de gewestregering een tramlijn aan te leggen tussen metrostation Simonis en het Academisch Ziekenhuis van Jette. Hoewel ze maar vier kilometer lang is en daarmee ook de kortste van het Gewest, duurde het dus vijftien jaar voor ze gerealiseerd was. Tram 9 maakt niet alleen het ziekenhuis beter toegankelijk voor de Brusselaars, de lijn passeert ook langs enkele boeiende plekken. Zoals het Spiegelplein (officieel: Koningin Astridplein), dat zo werd heringericht dat er zowel plaats is voor spelende kinderen, voor caféterrassen, de markt én een groot scherm om de wedstrijden van de Rode Duivels te volgen. Het Koning Boudewijnpark is dan weer een groene long in de stad. De abdij van Dielegem speelde een belangrijke historische rol. Later zal tram 9, die in een eigen bedding rijdt, verlengd worden tot de Heizel.

 

Een Brukselgids neemt u van begin tot eind mee op tram 9 en stapt af en toe uit voor een buurtverkenning.

 

Per tram en te voet.

Brukselgids: Jeroen De Smet

Start: 13u30, uitgang metrostation Simonis, bij de reclamezuil op de hoek van de Wapenstilstandstraat en de Leopold II-laan.

Einde: 17u, aan de terminus ‘Dikke Beuk'

Deelname: 10 euro, tramtickets niet inbegrepen

Iedereen zorgt voor een eigen vervoersbewijs.