Architectuur voor Dummies: postmodernisme, high tech en eigentijds

17/11/2018 13:00 t/m 17/11/2018 17:00 (Europe/Brussels)

Brussel,

12,00 € 12.0 EUR

Heeft u een waardebon, contacteer ons

Annuleringsvoorwaarden


 Na 1000 jaar breken en bouwen in Brussel, biedt de stad een fantastische staalkaart aan architectuurstijlen. Een overzicht geven van die stijlen is vrij makkelijk tot in de jaren 1950; alles volgt elkaar mooi op en de ene stijl dooft uit terwijl de andere ingang vindt. Dat verandert vanaf de jaren 1960. Na het modernisme is het hek van de dam en komt er een leger aan stijlen aan de oppervlakte. Brutalisme, postmodernisme, structuralisme, high tech, neorationalisme, neotraditionalisme, deconstructivisme, neomodernisme, supermodernisme...; het gaat maar door. Brukselbinnenstebuiten helpt u om door de bomen naar het bos te kijken. Dat gebeurt in de Leopoldswijk, een 19de-eeuwse wijk die door de vele recente aanpassingen een staalkaart is geworden van de eigentijdse architectuur. Met namen als Jaspers, SOM, Samyn, Polak, De Geyter et les autres.

Te voet
Brukselgids: Stefan Van Camp
Start: 13u, Troonplein, bij het ruiterstandbeeld van Leopold II
Einde: 17u, buurt Schumanplein
Deelname: 12 euro

Waar
Visualiseer in Google Maps
Troonplein
Troonplein 46
    Brussel 1000
Wanneer
Van 17/11/2018 13:00
Tot 17/11/2018 17:00
Organisator
Brukselbinnenstebuiten
ka@maksvzw.org
Sociale stream

Per tram naar de Dikke Beuk en het UZ

Koning Filip mocht op 1 september tram 9 inhuldigen, en in één moeite door ook het heraangelegde Spiegelplein in Jette. Al in 2003 besliste de gewestregering een tramlijn aan te leggen tussen metrostation Simonis en het Academisch Ziekenhuis van Jette. Hoewel ze maar vier kilometer lang is en daarmee ook de kortste van het Gewest, duurde het dus vijftien jaar voor ze gerealiseerd was. Tram 9 maakt niet alleen het ziekenhuis beter toegankelijk voor de Brusselaars, de lijn passeert ook langs enkele boeiende plekken. Zoals het Spiegelplein (officieel: Koningin Astridplein), dat zo werd heringericht dat er zowel plaats is voor spelende kinderen, voor caféterrassen, de markt én een groot scherm om de wedstrijden van de Rode Duivels te volgen. Het Koning Boudewijnpark is dan weer een groene long in de stad. De abdij van Dielegem speelde een belangrijke historische rol. Later zal tram 9, die in een eigen bedding rijdt, verlengd worden tot de Heizel.

 

Een Brukselgids neemt u van begin tot eind mee op tram 9 en stapt af en toe uit voor een buurtverkenning.

 

Per tram en te voet.

Brukselgids: Jeroen De Smet

Start: 13u30, uitgang metrostation Simonis, bij de reclamezuil op de hoek van de Wapenstilstandstraat en de Leopold II-laan.

Einde: 17u, aan de terminus ‘Dikke Beuk'

Deelname: 10 euro, tramtickets niet inbegrepen

Iedereen zorgt voor een eigen vervoersbewijs.