Gidsen in Brussel
Wandelingen - De bril van Horta

Stadscentrum, over 250 jaar architectuur

 Begin 18de eeuw zorgen de Verlichting en het verlicht despotisme voor de opkomst van het classicisme in de architectuur. Einde 18de eeuw evolueert deze stijl naar neoclassicisme en onder invloed van het liberalisme tot eclecticisme en uiteenlopende neostijlen. In België is eerst vooral de Vlaamse-neorenaissance in trek, later vormt de art nouveau een absoluut architecturaal hoogtepunt. Na de Eerste Wereldoorlog volgen, onder invloed van het socialisme, het modernisme en de art deco.

We bekijken tijdens deze wandeling 250 jaar architectuurgeschiedenis vanuit de art nouveau. Onderweg stapt u even binnen in Old England (art nouveau van Saintenoy 1899, nu het Muziekinstrumentenmuseum), het Paleis voor Schone Kunsten (art deco van Horta, 1928, nu Bozar), het Centraal Station (art deco van Horta,1947), Sint-Hubertusgalerijen (neoclassicisme van Cluysenaar, 1847), Huis Wolfers (art nouveau van Horta, 1909), Les Magasins Waucquez (art nouveau van Horta, 1903, nu Stripmuseum).

Nog dit

Enkele bezoeken zijn enkel mogelijk tijdens de openingsuren van het gebouw. Kiest u voor een bus- of fietstoer, dan vindt u de omschrijving onder De bril van Horta XXL. U kan dan ook de Noordoostwijk met de squares er bij nemen. U kan ook combineren met een bezoek aan het vernieuwde Hortamuseum, maar dat vraagt wat extra organisatie. 

Praktisch

Vertrek: Koningsplein

Eindpunt: buurt van het De Brouckèreplein

Prijzen en afspraken

Reserveren