Gidsen in Brussel

Molenbeek en het einde van de Groote Oorlog

zaterdag 08/12/2018 14:00 t/m zaterdag 08/12/2018 17:30 (Europe/Brussels)

--Metro Graaf van Vlaanderen bovengronds kant politiekantoor--De Blijde Intrede van Albert I in een volkse gemeente

 

“Het is geen menigte, het zijn geen drommen, ’t is een zee, een woelige, onstuimige hoofdenzee, zoo ver ge maar zien kunt”. Zo beschrijft een journalist van Het Laatste Nieuws de massale belangstelling voor de terugkeer van koning Albert op 22 november 1918 in Brussel. De eindeloos lange oorlog kreeg voor de Brusselaars dan toch nog een sprookjesachtig einde: met een koning die, gezeten op een wit paard, zijn Blijde Intrede maakt. Een zegetocht met als startpunt het Zwarte Vijversplein in Sint-Jans-Molenbeek en als eindpunt het Parlement in de Wetstraat.

Onder impuls van historica Sophie De Schaepdrijver lanceert de VUB 'Molem'back to the future'. Aan de hand van uiteenlopende activiteiten herdenkt de universiteit het einde van de oorlog en de gevolgen ervan voor ons land, tot de dag van vandaag. 

Brukselbinnenstebuiten speelt er op in met een geleide wandeling door 'Molem'. We blikken terug op vijftig maanden zware bezetting met verhalen over verzet en collaboratie, over Molenbeekse overlevingsstrategieën en heldenverering maar onze aandacht gaat ook uit naar de minder fraaie kanten: de rouw, de repressie en de moeilijke eerste jaren van een turbulent interbellum. 

Onderweg bezoeken we het Molenbeekse gemeentehuis, waar tussen 22 november en 21 december de VUB-expo 'Molem'back to the future' loopt. 

Nieuwe toer

Te voet

Brukselgids:
Stefan Moens

Start: 14u, metro Graaf van Vlaanderen, bovengronds kant politiekantoor

Einde:  17u30, in de buurt van Sainctelette

Deelname : 10 euro

  

Waar
Visualiseer in Google Maps
Metro Graaf van Vlaanderen bovengronds kant politiekantoor
Wanneer
Van zaterdag 08/12/2018 14:00
Tot zaterdag 08/12/2018 17:30
Organisator
Brukselbinnenstebuiten
Sociale stream

Uw website titel

Uw website titel