Gidsen in Brussel

De trein in Brussel - online Lezing

Geschiedenis van de brusselse spoorwegen

Registraties zijn gesloten

175 jaar oud is de treinverbinding tussen Brussel en Parijs, 40 jaar geleden reed de eerste TGV en de Thalys-verbinding viert haar 25ste verjaardag. Er is veel te vieren in treinenland!  

Ook voor Brussel had de komst van de trein gevolgen. De stad veranderde wezenlijk. Omdat ze beter bereikbaar werd voor massa’s mensen, maar ook omdat de infrastructuur haar stempel drukte. Stonden de eerste stations nog aan de toenmalige stadsrand, vandaag liggen ze midden in de wijken. Stations en spoorwegen hebben een enorme invloed op de ontwikkeling van de stad. Soms waren ze een motor, soms remmen ze de ontwikkeling weer af. Brukselgids Joris Sleebus vat de geschiedenis van de Brusselse spoorwegen samen in een boeiende lezing over sporen, stations en rangeergebieden.

 Online lezing met illustraties uit de BrukselBeeldenBank

Spreker: Joris Sleebus

Start: 19u, online, via Zoom. De deelnemers krijgen per e-mail een link toegestuurd op 8 december.

Einde: 21u30

Deelname: 5 euro


Europalia staat dit jaar in het teken van de trein met Trains & Tracks. Brukselbinnenstebuiten hangt daar een wagonnetje aan vast met enkele Thematours en lezingen. Zie ook de Thematours ‘Schaarbeek, het station en zijn buurt’ op 21 november en ‘Jonction - Verbinding’ op 27 november.


Datum & Tijd
donderdag
9 december 2021
19:00 21:30 Europe/Brussels
Locatie

Brukselbinnenstebuiten

Hopstraat 47
bus 1
1000 Brussel
België
Krijg het adres
Organisator

Brukselbinnenstebuiten

DEEL

Zoek uit wat mensen zien en zeggen over dit evenement, en neem deel aan de conversatie.