Verviers

08/09/2018 10:30 t/m 08/09/2018 17:30 (Europe/Brussels)

Verviers, België

22,00 € 22.0 EUR

Heeft u een waardebon, contacteer ons

Annuleringsvoorwaarden


 Toen Victor Hugo in 1839 Verviers bezocht vond hij de stad 'onbeduidend'. De Vesdervallei was dan weer een van de mooiste valleien die hij ooit had gezien. Hugo zou niet meer terugkeren. Jammer want dan had hij kunnen zien hoe dit Luikse stadje, deze Poort van de Hoge Venen, zou uitgroeien tot een wereldspeler in de textielsector. Met dank aan de familie Cockerill. Tijdens onze wandeling gaan we op zoek naar gelijkenissen en contrasten tussen Verviers en Brussel. Net zoals in de hoofdstad drukte ene Victor Besme, de stedenbouwkundige rechterhand van Leopold II, zijn stempel op de stad. Verviers was de eerste stad in België met arbeiderswoningen (1808).Van textiel is er vandaag geen sprake meer. Verviers is nu, door de aanwezigheid van twee watermaatschappijen, 'capitale de l'eau' de waterhoofdstad van Wallonië. De stad kent de laatste jaren een nieuwe dynamiek: ze krijgt een nieuw winkelcentrum, overheidsgebouwen worden opgeknapt.... We bezoeken Verviers op zaterdag 8 september, tijdens het Waalse Openmonumentenweekend dat in het teken staat van 'Le dessous du patrimoine', de ondergrondse, verdoken en ongekende aspecten van het erfgoed..

Te voet.
Brukselgids: Stefan Moens
Start: 10u30, Treinstation Verviers, bij de gekleurde NMBS-zuilen aan de uitgang van het treinstation.
Einde: 17u30, op dezelfde plaats Rond de middag voorzien we anderhalf uur tijd voor een vrije lunchpauze.
Deelname: 22 euro

Met de trein heen: om 9u06 vertrekt er een trein in Brussel-Noord die om 10u22 aankomt in Verviers.
Met de trein terug: om 17u39 vertrekt er een trein in Verviers die om 18u50 aankomt in Brussel-Noord.
Extra tip: verleng uw bezoek aan Verviers en maak er een weekend van. Dan kan u ook op 9 september genieten van de Waalse Journées du Patrimoine

Waar
Visualiseer in Google Maps
Verviers-Centraal, Verviers
Rue d'Ensival 3
    4800 Verviers
    België
Wanneer
Van 08/09/2018 10:30
Tot 08/09/2018 17:30
Organisator
Brukselbinnenstebuiten
ka@maksvzw.org
Sociale stream

Per tram naar de Dikke Beuk en het UZ

Koning Filip mocht op 1 september tram 9 inhuldigen, en in één moeite door ook het heraangelegde Spiegelplein in Jette. Al in 2003 besliste de gewestregering een tramlijn aan te leggen tussen metrostation Simonis en het Academisch Ziekenhuis van Jette. Hoewel ze maar vier kilometer lang is en daarmee ook de kortste van het Gewest, duurde het dus vijftien jaar voor ze gerealiseerd was. Tram 9 maakt niet alleen het ziekenhuis beter toegankelijk voor de Brusselaars, de lijn passeert ook langs enkele boeiende plekken. Zoals het Spiegelplein (officieel: Koningin Astridplein), dat zo werd heringericht dat er zowel plaats is voor spelende kinderen, voor caféterrassen, de markt én een groot scherm om de wedstrijden van de Rode Duivels te volgen. Het Koning Boudewijnpark is dan weer een groene long in de stad. De abdij van Dielegem speelde een belangrijke historische rol. Later zal tram 9, die in een eigen bedding rijdt, verlengd worden tot de Heizel.

 

Een Brukselgids neemt u van begin tot eind mee op tram 9 en stapt af en toe uit voor een buurtverkenning.

 

Per tram en te voet.

Brukselgids: Jeroen De Smet

Start: 13u30, uitgang metrostation Simonis, bij de reclamezuil op de hoek van de Wapenstilstandstraat en de Leopold II-laan.

Einde: 17u, aan de terminus ‘Dikke Beuk'

Deelname: 10 euro, tramtickets niet inbegrepen

Iedereen zorgt voor een eigen vervoersbewijs.