Puffende long: Ter Kameren

21/10/2018 13:30 t/m 21/10/2018 17:30 (Europe/Brussels)

--Elsene, hoek Munsterstraat/Kloosterdreef--

10,00 € 10.0 EUR

Heeft u een waardebon, contacteer ons

Annuleringsvoorwaarden


De 1000 jaar voedt Brussel zich aan het Zoniënwoud; was het niet met hout of bezems, dan wel met vis uit vijvers, of door contemplatie op eenzame plekken. Vanaf 1695 kromp echter het bos, vooral door houtkap, en vanaf 1785 veranderde het uitzicht totaal, vooral door aanplantingen. Sinds we er met de auto naartoe kunnen, evolueerde het bos tot recreatieve uitlaatklep voor stedelingen. Sommige plekjes brengen al die verhalen samen. Het Terkamerenklooster met de mooi gelegen Maalbeekbron was ooit een contemplatief klooster, teruggetrokken in een vallei aan de rand het Zoniënwoud. Maar landbouw knaagde aan de bosrand en houtkap zorgde voor ravage. Ten slotte rukte de bewoning op tot bij de kloosterpoort. Na de Franse revolutie werd het klooster opgeheven. De gebouwen bleven grotendeels bewaard en kregen een nieuwe bestemming. Het woud bleef al die tijd dichtbij. Vlak achter het klooster lag de Heegde, een uitloper van het Zoniënwoud. Rond 1860 werd het meest nabije deel van de Heegde getransformeerd in een groot park in Engelse landschapsstijl. Het werd meteen een geliefde plek voor veel Brusselaars en is dat nog steeds. Bruksel neemt u mee van de bron van de Maalbeek tot aan de grens met het Zoniënwoud.

Nieuwe toer. Te voet 
Brukselgids
: Lutgard Vrints 

Start: 13u30, Elsene, op de hoek van Munsterstraat en de Kloosterdreef 
Einde: 17u30, bij tramhalte 'Renbaan Bosvoorde' (tram 94)
Deelname: 10 euro

Waar
Visualiseer in Google Maps
Elsene, hoek Munsterstraat/Kloosterdreef
Wanneer
Van 21/10/2018 13:30
Tot 21/10/2018 17:30
Organisator
Brukselbinnenstebuiten
ka@maksvzw.org
Sociale stream

Per tram naar de Dikke Beuk en het UZ

Koning Filip mocht op 1 september tram 9 inhuldigen, en in één moeite door ook het heraangelegde Spiegelplein in Jette. Al in 2003 besliste de gewestregering een tramlijn aan te leggen tussen metrostation Simonis en het Academisch Ziekenhuis van Jette. Hoewel ze maar vier kilometer lang is en daarmee ook de kortste van het Gewest, duurde het dus vijftien jaar voor ze gerealiseerd was. Tram 9 maakt niet alleen het ziekenhuis beter toegankelijk voor de Brusselaars, de lijn passeert ook langs enkele boeiende plekken. Zoals het Spiegelplein (officieel: Koningin Astridplein), dat zo werd heringericht dat er zowel plaats is voor spelende kinderen, voor caféterrassen, de markt én een groot scherm om de wedstrijden van de Rode Duivels te volgen. Het Koning Boudewijnpark is dan weer een groene long in de stad. De abdij van Dielegem speelde een belangrijke historische rol. Later zal tram 9, die in een eigen bedding rijdt, verlengd worden tot de Heizel.

 

Een Brukselgids neemt u van begin tot eind mee op tram 9 en stapt af en toe uit voor een buurtverkenning.

 

Per tram en te voet.

Brukselgids: Jeroen De Smet

Start: 13u30, uitgang metrostation Simonis, bij de reclamezuil op de hoek van de Wapenstilstandstraat en de Leopold II-laan.

Einde: 17u, aan de terminus ‘Dikke Beuk'

Deelname: 10 euro, tramtickets niet inbegrepen

Iedereen zorgt voor een eigen vervoersbewijs.