Kana(a)l

09/06/2018 14:00 t/m 09/06/2018 17:30 (Europe/Brussels)

Brussel, België

10,00 € 10.0 EUR

Heeft u een waardebon, contacteer ons

Annuleringsvoorwaarden


Bij de bouw van de Citroëngarage in 1934 maakten architecten Dumont en Van Goethem er een ware kathedraal voor de automobiel van. Met de 21 meter hoge showroom in beton, staal en glas en met de werkplaatsen erachter werd ze het grootste autocomplex in Europa. Een paar jaar geleden liet het Brussels Gewest zijn oog op het gebouw vallen, om er een museum voor hedendaagse kunst in onder te brengen. De autobouwer zelf verhuisde naar de Havenlaan. Onder begeleiding van het Centre Pompidou realiseert het Brussels Gewest nu langzaamaan zijn plannen. Citroën wordt Kanal. In afwachting van een definitieve invulling, loopt het komende jaar een tijdelijke tentoonstelling. Hoewel de samenwerking met Pompidou op heel wat weerstand stuitte, krijgt de expo zelf lovende kritieken.Daarmee blijft het gebouw een speerpunt in de stadsontwikkeling. Ooit was het een illustratie van de industriële activiteiten aan het kanaal en van het groeiende belang van de auto. De komende jaren moet blijken welke weerslag de keuze voor hedendaagse kunst op de kanaalbuurt heeft. Brukselbinnenstebuiten schetst op deze thematour de context van het gebouw: de rol van het kanaal Willebroek-Brussel en Brussel-Charleroi, het opschuiven van de havenactiviteiten en de opkomst, ondergang en heropstanding van de kanaalbuurten. De toer eindigt bij Kanal zelf, dat u na afloop zelfstandig kan bezoeken.

Nieuwe toer. Te voet.
Brukselgids: Jeroen De Smet
Start: 14u, Hooikaai, achterzijde KVS, bij de metalen betonmolensculptuur
Einde: 17u30, aan de voordeur van het museum Kanal (voorzie 14 euro als u dat wil bezoeken)
Deelname: 10 euro

 

Waar
Visualiseer in Google Maps
Brukselbinnenstebuiten
Hopstraat 47
    1000 Brussel
    België
ka@maksvzw.org
Wanneer
Van 09/06/2018 14:00
Tot 09/06/2018 17:30
Organisator
Brukselbinnenstebuiten
ka@maksvzw.org
Sociale stream

Per tram naar de Dikke Beuk en het UZ

Koning Filip mocht op 1 september tram 9 inhuldigen, en in één moeite door ook het heraangelegde Spiegelplein in Jette. Al in 2003 besliste de gewestregering een tramlijn aan te leggen tussen metrostation Simonis en het Academisch Ziekenhuis van Jette. Hoewel ze maar vier kilometer lang is en daarmee ook de kortste van het Gewest, duurde het dus vijftien jaar voor ze gerealiseerd was. Tram 9 maakt niet alleen het ziekenhuis beter toegankelijk voor de Brusselaars, de lijn passeert ook langs enkele boeiende plekken. Zoals het Spiegelplein (officieel: Koningin Astridplein), dat zo werd heringericht dat er zowel plaats is voor spelende kinderen, voor caféterrassen, de markt én een groot scherm om de wedstrijden van de Rode Duivels te volgen. Het Koning Boudewijnpark is dan weer een groene long in de stad. De abdij van Dielegem speelde een belangrijke historische rol. Later zal tram 9, die in een eigen bedding rijdt, verlengd worden tot de Heizel.

 

Een Brukselgids neemt u van begin tot eind mee op tram 9 en stapt af en toe uit voor een buurtverkenning.

 

Per tram en te voet.

Brukselgids: Jeroen De Smet

Start: 13u30, uitgang metrostation Simonis, bij de reclamezuil op de hoek van de Wapenstilstandstraat en de Leopold II-laan.

Einde: 17u, aan de terminus ‘Dikke Beuk'

Deelname: 10 euro, tramtickets niet inbegrepen

Iedereen zorgt voor een eigen vervoersbewijs.