Over Brukselbinnenstebuiten

Vanaf augustus 1971 deden enkele vormingsorganisaties een beroep op socioloog Wim Kennis om stadbezoeken in Brussel te begeleiden. Deze allereerste verkenningen heetten 'Patrouille op eigen erf'. Tot midden 1973 bleven deze 'patrouilles' een éénmanszaak. Daarna vormde er zich rond Wim Kennis een groep gemotiveerde vrijwilligers. Langzaam begon dit groepje de werking van Brukselbinnenstebuiten te dragen en evolueerden de 'patrouilles' naar 'Bruksels'. Sindsdien is de inzet van vrijwilligers een kenmerk van de Brukselwerking.

Vanaf 1975 kwamen de 'Mallemuntbruksels' erbij. Dat waren de allereerste rondleidingen met open inschrijving. Rondleidingen voor individueel geïnteresseerden werden kenmerkend voor het Brukselaanbod. Niet-gegroepeerden kregen zo ook de kans om deel te nemen aan een Brukseltoer.

In 1976 startte Bruksel met het uitgeven van een Brukselkrant. Die Brukselkrant verdween, maar sindsdien verschijnen er voortdurend educatieve Brukselpublicaties. Ze bieden de mogelijkheid om, zonder gids, zelfstandig op stap te gaan in de stad.

In 1978 startte Brukselbinnenstebuiten met een eigen secretariaat om de toename van het aantal begeleidingen te kunnen opvangen. Daarmee kwam er ook een voltijdse medewerker in dienst. De voorbije 30 jaar speelt het Brukselsecretariaat een scharnierrol tussen de klanten en de gidsen. Al die tijd is het Brukselsecretariaat bemand geweest met vast personeel.

In 1981 werd Brukselbinnenstebuiten een vzw, gesteund door de toenmalige 'Nationale Organisatie voor Volksontwikkeling'. Diverse decreten en reglementen bezorgde Brukselbinnenstebuiten steeds een financiële basis. Brukselbinnenstebuiten wordt ook nu nog gesteund door de Vlaamse Minister voor Brusselse Aangelegenheden, door de VGC en door het Ministerie van het Brussels Hoofdstedelijk Gewest. 

Vandaag is Brukselbinnenstebuiten vzw een Vlaamse gidsenorganisatie die kritisch-creatieve stadstoers in Brussel begeleidt. We willen daarbij ons publiek de stad leren lezen. De middelen bij uitstek daarbij zijn stadsverkenningen te voet, per bus, met het openbaar vervoer en op de fiets.

     

Download hier het Jaarverslag 2015 (pdf, 1,3MB, 59 pagina's)

        

Brukselbinnenstebuiten is georganiseerd als een vereniging zonder winstoogmerk. Enkele organen besturen en bewaken het beleid en de dagelijkse werking.

  • De Brukselspiegel is de Algemene Vergadering.
  • Het Brukselbestuur is de Raad van Bestuur. Het Brukselbestuur kent zes leden. Wim Kennis is de voorzitter, Nancy Van Espen de penningmeester en Anne Brumagne is de secretaris. De andere bestuurders zijn Toon Lowette, Marijke Vandebuerie en Lutgard Vrints.
  • Het Brukselsecretariaat telt drie personeelsleden. Bie Blancke is de administratieve kracht, Bert De Bisschop is stafmedewerker en Anne Brumagne is de coördinator. Anne Brumagne is direct ook de link tussen het secretariaat en het bestuur.
  • De 'Jaartafel' vormt het jaarlijkse overleg tussen de vrijwilligers en losse medewerkers met het Brukselbestuur.
De Brukselwerking steunt in grote mate op de inzet van een 30-tal vrije medewerkers en vrijwilligers.

    

De Brukselploeg is:

Ann De Cannière, Anne Brumagne, Annemie Pijcke, Arnout Wouters, Bart Billen, Bart Van Effelterre, Barz Baroudi, Benjamin Tollet, Bert De Bisschop, Bie Blancke, Bram Borloo, Claudine Huyghe, Erik Baptist, Erik Nobels, Hans Vandecandelaere, Jeroen De Smet, Jeroen Marckelbach, Joris Sleebus, Lutgard Vrints, Malte Woydt, Marijke Deryckere, Marijke Vandebuerie, Michaël Valkeniers, Miranda Wyseur, Nancy Van Espen, Patrick Viaene, Philip Van Ginderachter, Reginald Verlinde, Riet Naessens, Stefan Moens, Stefan Van Camp, Tim Jansens, Toon Lowette en Wim Kennis.