Is dit Molenbeek?

Het Molenbeekse gemeentelijke museum 'Momuse' houdt een openingsweekend op 16 en 17 december, om vervolgens vanaf januari definitief de deuren te openen. Het museum plaatst het historisch erfgoed van de gemeente in de kijker, vanaf de vroegste sporen van menselijke aanwezigheid tot vandaag. Aanleiding genoeg voor een Brukselverkenning van Oud-Molenbeek die in het museum eindigt. Daar geeft de Brukselgids u de achergronden mee.
Met de aanleg in 1829 van het Kanaal naar Charleroi lag het dorp Molenbeek plots aan 'den overkant'. De ongekende industriële ontwikkeling maakte van Molenbeek een 'Petit Manchester', waar rond 1900 duizenden mensen werkten. Vanaf 1970 verhuisden de arbeiders samen met de productiemiddelen. In de oude woningen kwamen nieuwe migranten en de povere woonkwaliteit in Oud-Molenbeek werd ondersteboven gewoeld door metrowerken.
De migranten van toen zijn ondertussen officieel 'autochtoon' en geraken op hun beurt verdrukt door de komst van rijkere blanken en door immobiliënactiviteiten.
Deze Brukselwandeling vertelt het verhaal van 19de-eeuwse industriële glorie, van Vlaamse, Waalse en Marokkaanse migratie, van gentrificatie, sociale woningbouw, metrograafputten en heropbouw, wijkwerking Bonnevie en Foyer, speelplein-, park- en pleinaanleg, La Fonderie en wijkcontracten.


Te voetBrukselgids: Jeroen De Smet
Start: 14u, metro Graaf van Vlaanderen, bovenaan de uitgang kant kanaal
Einde: 17u30, in het Momuse, Mommaertsstraat
Deelname: 10 euro

Praktisch

zo. 17 dec. 2017
Start 14u00
Einde 17u30
10 €