Met den Otto

Vanaf de jaren 1880 doet de automobiel zijn intrede. Bijna onmiddellijk verandert die ons gedrag en zorgt hij voor wijzigingen in de openbare ruimte. Voor de happy few die zich een wagen kunnen permitteren duiken er verkeerslichten, parkeerplaatsen, garages en tankstations op. Voor de voetgangers komen er trottoirs en oversteekplaatsen. Met de democratisering van het autobezit is het hek van de dam. De auto neemt een centrale plaats in en het andere verkeer gaat aan de kant. De chauffeur geraakt in geen tijd overal.
Van die snelheid is er vandaag nog zelden sprake. De populaire auto staat stil in zijn eigen file. Men probeert de mobiliteit te garanderen door het autogebruik te verminderen.
Onze Tematoer handelt over de opgang en de neergang van de auto en over hoe de stad zich aanpast.
Over fenomenen als de autotunnel, de garage, de wegwijzer, het verkeerslicht en de Michelinkaart. Met de autogarage van Albert I, de Wetstraat, het Leopold II-viaduct, kantoorgebouwen op sokkels en Moeschals 'Signaal van Zellik'.
Per bus en te voet.
Brukselgids: Erik Baptist
Deelnemersbijdrage: 22 euro
Start: 13u30, Brussel, Troonplein, bij het standbeeld van Leopold II
Einde: 17u, in het Jubelpark
Na afloop van de Tematoer kan u op eigen kracht een bezoek brengen aan Autoworld (nog open tot 18u), of de metro nemen in Schuman of Merode.

Praktisch

zo. 26 nov. 2017
Start 13u30
Einde 17u00
22 €