GROEPEN VRAGEN GIDSEN

Stad in beweging

De 'Vergeten hoek' of 'Duivelshoek' tussen Centrale Boulevards en kanaal werd vanaf 1850 volgebouwd met straten, woningen, opbrengstappartementen, opslagplaatsen en fabrieken. De sloop van de Papenvest in de jaren 1960 werd gevolgd door de bouw van sociale woontorens. Sinds midden de jaren 1990 waait er een nieuwe wind. Fabrieken worden omgevormd tot woongelegenheid met lofts, ziekenhuizen tot hogeschoolcampus, opslagplaatsen tot bedrijvencentra, cultuurcentrum of privémuseum. Langs straten komen nieuwe, hippe winkels en kunstgalerijen, bars en restaurants.
Deze Brukselwandeling handelt over de verbluffende verjongingskuur van de binnenstad en hoe de vernieuwing van stenen ook zorgt voor nieuwe mensen. Ze loopt langs Beursschouwburg en AB, Sint-Gorikshallen en Cité Christophe, Kartuizersstraat en Bloemenhofplein, Papenvest en La Poudrière, Kaaistudio's en trendy lofts in voormalige fabrieksgebouwen.

Tijdsduur
'Stad in beweging' heeft een ideale tijdsduur van 3u1/2, koffiepauze inbegrepen. Deze wandeling kan ingekort worden tot min. 3u met koffiestop of 2u1/2 zonder koffiestop, maar dan mist u wel wat.
Aantal deelnemers
Max. 25 deelnemers per gids.
Vertrek- en eindpunt
Handig vertrekpunt is de Beurs, maar dat kan ook het Fontainasplein, Anderlechtse-, Ninoofse- of Vlaamsepoort of metrostation Sint-Katelijne zijn. Deze wandeling kan om het even waar in de wijk eindigen, in functie van uw verdere programma.
Aangrenzende wijken
U kan de inhoud van deze wandeling ook uitbreiden met die van aangrenzende buurten. Op die manier ontstaat een 'duetje' waarin verschillen sterker naar voor komen. Raadpleeg dan de wandelingen 'Îlot Sucré', 'Water als slagader', 'Canal Grande' of 'Mannen van den overkant'.
Tips voor of na de wandeling
'Stad in beweging' kunt u handig combineren met een eigen bezoek aan:
- een tentoonstelling in de Sint-Gorikshallen,
- de Vanhaerents Art Collection, Anneessensstraat,
- de tentoonstellingsruimte voor hedendaagse kunst 'Centrale',